Verkoop iPad in China verboden

De hoog oplopende ruzie tussen iPad-fabrikant Apple en het Chinese bedrijf Shenzhen Proview Technology over het handelsmerk van de tabletcomputer is vandaag in een nieuwe fase beland. Proview zegt een rechtszaak te hebben gewonnen waarmee de verkoop van de iPad verboden wordt.

AP/Redactie
Vorige week nam de Chinese overheid alle iPads in beslag bij resellers en elektronicawinkels. Beeld epa
Vorige week nam de Chinese overheid alle iPads in beslag bij resellers en elektronicawinkels.Beeld epa

Proview-advocaat Xie Xianghui verklaarde dat de rechtbank in Huizhou, een stad in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong, vrijdag heeft bepaald dat distributeurs in China niet langer iPads mogen verkopen. Proview heeft in meerdere steden rechtszaken tegen Apple aangespannen en heeft daarnaast de handelsautoriteiten in ongeveer veertig steden gevraagd de verkoop van iPads te blokkeren.

Handelsmerk
Proview registreerde in 2001 in China het handelsmerk iPad. Apple kocht de rechten op het gebruik van de naam van een Taiwanese dochteronderneming van Proview, dat echter volhoudt nog steeds het handelsmerk in China te hebben. Apple spande daarop een rechtszaak aan, maar kreeg geen gelijk van de Chinese rechter. Apple is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. De beroepszaak loopt nog steeds.

'We hebben de rechten van Proview op het handelsmerk van de iPad een aantal jaar geleden in tien verschillende landen gekocht. Proview weigert zich te houden aan de overeenkomst met Apple in China en een rechtbank in Hong Kong heeft zich in deze kwestie achter Apple geschaard', aldus Apple-woordvoerster Carolyn Wu.

Volgens Chinese media zit Proview diep in de schulden. Het bedrijf zou een grote som geld nodig hebben om crediteuren te betalen. Volgens de rechter in Hong Kong, die Apple eerder in het gelijk stelde, heeft Proview de rechtszaak aangespannen met de bedoeling 'Apple schade toe te brengen'. Proview op zijn beurt beschuldigt Apple ervan oneerlijk te hebben gehandeld bij de aankoop van het handelsmerk. Dit geschiedde via een Brits bedrijf dat Apple speciaal voor dit doel had opgericht. Het was op dat moment niet duidelijk dat Apple achter de aankoop van het handelsmerk zat.

Tot dusver zijn in een aantal Chinese steden iPads uit de schappen gehaald. Er is echter geen sprake van dergelijke acties op nationaal niveau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden