'Verkoop huis Erik de Vlieger in strijd met reglementen'

Het Amsterdamse huis van zakenman Erik de Vlieger staat te koop op huizensite Funda. Volgens Amsterdamse makelaars op een manier die in strijd is met de regels.

Ton Damen
Erik de Vlieger (midden) presenteerde enkele jaren terug met Jort Kelder de Quote 500. Beeld anp
Erik de Vlieger (midden) presenteerde enkele jaren terug met Jort Kelder de Quote 500.Beeld anp

Het huis wordt op Funda aangeboden voor 9,5 miljoen euro. Het is daarmee op dit moment een van de duurste huizen op de huizensite.

De woning, een voormalig klooster met zestien kamers aan de Stadhouderskade 57, staat aangemeld door Van Baerle Makelaars, maar wordt verkocht via een "bevriende makelaar", KS Bedrijfsmakelaars, die verder zelf geen toegang heeft tot Funda.

Amsterdamse makelaars stellen dat dit in strijd is met de reglementen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De woordvoerder van de NVM bevestigt dat desgevraagd: "Ik ga het uitzoeken, en als we een klacht krijgen gaan we hier wat tegen doen. Maar het staat vast dat dit niet 'comme il faut' is."

Gerenoveerd
Eric van Keller van Van Baerle Makelaars spreekt dat tegen. "KS Bedrijfsmakelaars is geen lid van MVA/NVM. Ik help ze en dat mag natuurlijk."

Het pand van De Vlieger, dat verscholen ligt achter de Stadhouderskade, naast het Rijksmuseum, werd in 2008 gerenoveerd en is in gebruik als atelier, galerie en woning. Aan de voorzijde van het gebouw bevinden zich een kelder, een kantoor en drie zelfstandige appartementen.

Afpersing
Erik de Vlieger nam aan het eind van de jaren zeventig de groothandel in naaimachines van zijn vader Jan over en was uiteindelijk directeur van alle IMCA's (Confectie-Industrie Amsterdam). Hij kocht daarna onder andere metaalbedrijfjes in Oost-Europa.

In 2003 wilde hij Het Parool kopen. Dat lukte niet, maar hij bemachtigde wel de huis-aan-huisgroep Weekmedia. Hij zou toen de op zes na rijkste Amsterdammer zijn geweest. In 2005 werd hij ineens door een horeca-ondernemer beschuldigd van afpersing, maar werd daarvan vrijgesproken. De Vlieger stapte uit veel zaken.

Inmiddels is De Vlieger onder meer actief in Portugal, waar hij diverse projecten heeft lopen. Hij kocht eind vorig jaar een aantal vakantieparken in de Algarve.

De Vlieger in 2006. Beeld anp
De Vlieger in 2006.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden