Verkleint goede voeding de kans op dementie?

Een gezonde levensstijl en veel koolhydraten eten. Het zou zomaar het recept kunnen zijn om de kans op dementie te verkleinen. Bij klassieke alzheimerpatiënten, weliswaar. Jonge mensen die de diagnose krijgen, zijn er helaas niet bij gebaat, denkt VUmc-hoogleraar Philip Scheltens.

Malika Sevil
Tineke den Herder (50) werd in drie jaar dement. Haar man Johan moet voor haar zorgen. Beeld Harmen de Jong
Tineke den Herder (50) werd in drie jaar dement. Haar man Johan moet voor haar zorgen.Beeld Harmen de Jong

Hersenen wegen misschien anderhalve kilo, maar ze verbruiken een kwart van onze totale energie. En de voedingsstoffen die de hersenen op gang houden, kunnen van invloed zijn op het ontwikkelen van dementie, zeggen VUmc-hoogleraren.

Eén van hen is Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het VUmc Alzheimercentrum. 'Hersenen hebben behoefte aan gezonde voeding,' zegt hij. 'Het is niet bewezen, maar het idee leeft dat je door een betere leefstijl het risico op dementie op latere leeftijd kunt verkleinen.'

Vetzuren
Volgens Scheltens wordt wereldwijd volop discussie gevoerd over de effecten van voeding op het brein. 'Hersenen gebruiken suiker en suiker kunnen ze alleen maken uit koolhydraten. Daarom is het belangrijk dat je goede voeding eet waar koolhydraten in zitten. De eerste 20, 25 jaar van je leven worden verbindingen in de hersenen aangelegd. Daarna moet je die verbindingen onderhouden. Daarvoor heb je ook vet­zuren nodig. En daar komen omega-3 en de gezonde vetzuren om de hoek kijken. En vitamines.'

En zonder de juiste voedingsstoffen? 'Dan verarm je de omgeving van de hersenen en dan verarm je de mogelijkheid nieuwe verbindingen te maken. Dus dan stel je de hersenen bloot aan het risico dat de verbindingen verloren gaan en dat ze niet aangemaakt worden. Het is beetje speculatief allemaal. De effecten van voeding op de gezondheid zijn nog een te ontginnen terrein en er komt gelukkig steeds meer aandacht voor.'

Still Alice
Vandaag gaat Still Alice in première, over een vrouw die op jonge leeftijd dement wordt. Nederland telt tussen de 20.000 en 25.000 mensen onder de 65 met dementie, dat is tien procent van het totale aantal patiënten. Het Alzheimercentrum, dat onder andere onderzoek doet naar jongdementie, krijgt jaarlijks zeshonderd nieuwe patiënten, van wie bijna driekwart onder de 65 is.

Ook bij hen wordt gekeken naar de effecten van levensstijl, maar Scheltens gelooft niet dat voeding bij de jonge patiënten bepalend is. 'Ik heb patiënten van in de vijftig die altijd heel gezond hebben geleefd, die marathons hebben gelopen. Dan denk ik: hoeveel meer moet je bewegen? Dus ik denk dat we goed onderscheid moeten maken tussen de agressieve vormen van de ziekte op jonge leeftijd en op oudere leeftijd, waarbij het altijd een combinatie is van veroudering, leefstijl, et cetera.'

Lees vandaag (12-03) meer in Het Parool: Die burn-out kan ook dementie zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden