Verklaring Herrema over zijn aftreden

Herrema krijgt een rondleiding door de bouwput van metrostation Rokin van de Noord/Zuidlijn, een jaar geleden. Foto Roel van Lanen Beeld
Herrema krijgt een rondleiding door de bouwput van metrostation Rokin van de Noord/Zuidlijn, een jaar geleden. Foto Roel van Lanen

''De afgelopen jaren heb ik met betrokkenheid en plezier en in goede collegialiteit mogen werken aan deze mooie stad.
Een prachtbaan in een prachtstad met een prachtproject; de Noord/Zuidlijn. Die na een zware bestuurlijke bevalling in uitvoering is gegaan. De Noord/Zuidlijn is niet voor bange bestuurders, dat wist ik vanaf het begin.
De afgelopen weken heb ik voor een lastig besluit gestaan. Voor het derde jaar op rij in mijn bestuursperiode laat de financiële prognose voor de Noord/Zuidlijn een forse stijging zien van kosten en risico's (ongeveer 290 miljoen) en latere startdatum (2017).
De afgelopen jaren heb ik hard gewerkt aan een cultuurverandering binnen het project. Van optimisme naar realisme rond de lijn en naar verantwoord verder. Ook ten aanzien van de technische risico's rond het project.
De verzakking aan de Vijzelgracht heeft de noodzaak daartoe nóg eens aangetoond. De extra risicoanalyse voor het boorproces die op mijn verzoek is uitgevoerd geeft nieuwe inzichten die nodig zijn voor een zorgvuldige voorbereiding.
Dit proces was niet zonder resultaat: grote contracten zijn herzien. De lijn is verzekerd. Het adviesbureau is geïntegreerd met het projectbureau om beter te sturen. Er is professioneel risicomanagement geïntroduceerd.
Ook is er meer aandacht gekomen voor de inkomstenkant; zoals reclame inkomsten. We hebben een regionale bijdrage van 40 miljoen euro binnengehaald. Er ligt een subsidieverzoek bij het Rijk. En we zoeken naar andere vormen van financiering, bijvoorbeeld via de exploitatie van de lijn.
Dit proces was én is nodig om een reëel beeld te krijgen van de toekomst van dit project. In het belang van de metrolijn én in het belang van de stad. Dit proces leidt echter tot een uitkomst voor de stad die de stad nauwelijks meer kan dragen.
Het stelt fundamentele vragen over de kwaliteit van besluitvorming en organisatie. Grote projecten zijn nóóit zonder risico en vergen bestuurlijke moed. Maar wel op basis van goede informatie en een professionele organisatie.
De uitkomsten van dit noodzakelijke proces zijn forse meerkosten en een lange uitlooptijd. Ook voor deze uitkomst ben én voel ik mij politiek verantwoordelijk.
In de afgelopen dagen heb ik de conclusie getrokken dat met 5 jaar vertraging en honderden miljoenen meerkosten, in een tijd van economische crisis, de grens van mijn politieke verantwoordelijkheid is bereikt.
Daarom heb ik besloten mijn wethouderschap te beëindigen. Een besluit dat mij zwaar valt. De lijst van argumenten om te blijven is lang. 2009 is een oogstjaar. Op de vele terreinen van mijn portefeuille ben ik trots op de dingen die we in gang hebben gezet voor de stad. Ook de collegiale samenwerking in het college is van groot gewicht. Zeker in een tijd van moeilijke keuzes.
Maar de politieke verantwoording voor de Noord/Zuidlijn en mijn geloofwaardigheid hierbij, moeten mijn inziens, zwaarder wegen.
Daarom heb ik besloten af te treden en in de raad van 11 maart mijn besluit nader toe te lichten."

Tjeerd Herrema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden