Wie is de Mol?

Verklapt deze woordzoeker wie de Mol is?

Elke week probeert Het Parool je op het spoor naar de Mol te zetten. Dit is de nabeschouwing van aflevering 5, en zeker niet spoilervrij.

Tijd voor wat denksport: een woordzoeker Beeld Avrotros
Tijd voor wat denksport: een woordzoekerBeeld Avrotros

De groep wordt kleiner, de banden hechter en dus valt ook het afscheid van Emilio onze kandidaten zwaar. Zinnen als 'niet meer onder ons' en 'bijna als liefdesverdriet,' passeren de revue. Gelukkig is er wijn. En bier voor Ruben. En, hoe kan het ook anders, een opdracht om alle ellende snel weer te vergeten. The show must immers go on.

En wat voor show. Een circusshow! Waar de kandidaten in eerste instantie denken enkel een kaartenhuis te moeten bouwen in tien minuten, krijgen ze al snel het gehele circus voor hun kiezen: van clowns tot vuurspuwer én, onmisbaar: een opruimmevrouw. De focus dondert met het kaartenhuis ineen.

Gelukkig heeft stalmeester Art meer in petto en valt er ook geld te verdienen met andere trucjes: Ruben en Jan halen geld binnen met balletje balletje, Loes, Stine en Simone scheppen popcorn voor een tientje. Een rij kinderen staat voor de kraam met wapperende biljetten te wachten. Loes rent daarentegen naar de tribune om willekeurig publiek (zonder geld) de popcorn te verkopen. Gevalletje kip zonder kop of is de actrice zo bijziend als een mol?

Nog een vreemde actie: wanneer honderden ballonnen naar beneden vallen waarin 500 euro verstopt zit, is het Loes die het geld vindt. Maar waar haalt ze dat geld nou vandaan?

Enfin, geen enkel kaartenhuis bleef staan, toch werd er 1640 euro opgehaald. Dat doet Olcay haar gebroken nagel snel vergeten: "Ik ben tevreden." Fijn.

Voorkennis
Van lange duur is dat niet. Ruben stelt haar penningmeesterschap ter discussie. Onder de druk van Jan, Loes en Ruben zwicht ze. Half. Want reken maar dat ze er een schaduwboekhouding op na houdt.

Of het toeval of voorkennis is, dat juist in de volgende opdracht de penningmeester het voor het zeggen heeft, weet - vooralsnog - alleen Ruben. Hij krijgt de taak geld en jokers te verdelen over de kandidaten, wie het eerst bij hem terug is verdubbelt de buit.

Olcay krijgt 1000 euro, Loes 500, Jan twee jokers, Simone één en Stine niks. Toch is het Stine die haar stinkende best doet zo snel mogelijk bij Ruben terug te zijn. Haar alibi? "Ik wil geen jokers binnen laten komen." Maar dus ook geen geld?

Loes is uiteindelijk de snelste. Waarop Ruben juicht als boer met kiespijn. Hij had stiekem gehoopt op Jan's jokers. Of zijn het de 1000 euro's die hiermee zijn verdiend, die hem steken?

Genoeg gerend. Tijd voor wat denksport: een woordzoeker. Maar dan groot en met verfrollers. Appeltje eitje, zou je denken. Niets is minder waar. Jan verft dusdanig dik dat de letters niet meer te gebruiken zijn voor andere woorden, Stine vergeet überhaupt verf te gebruiken en Olcay roept zes keer dat Tbilisi nog gezocht moet worden, terwijl dat niet zo is.

Het zal je niet verbazen dat de uitkomst - Wie streepte de mol de Mol weg? - niet werd geraden.

Tijd voor de test. Jan verdenkt Ruben en Simone, Simone verdenkt Jan en Ruben, Ruben verdenkt Loes, Loes verdenkt Olcay en Stine en Stine verdenkt Loes, Jan en Ruben. Dat het uiteindelijk Loes is die het veld moet ruimen zal voor velen - waaronder Ruben - een schok zijn. Vorige week was ze nog de meest verdachte kandidaat, zo bleek uit onderzoek. Niets is wat het lijkt.

Wie is de Mol dan wel?
Nu Loes weg is, gaan de kijkers vol op Stine (blijkt uit eerder genoemd onderzoek). En misschien is dat zo gek nog niet. Haar reactie op haar groene scherm was alles behalve een goed staaltje acteerwerk én wat zien we daar staan in die woordzoeker?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden