Verkiezingsstunt van eenmansfractie bij D66 Zuidoost

Roy Ristie van D66 wekte gisteren verbazing en irritatie in de deelraad van Zuidoost door tijdens de algemene beschouwingen 66 moties in te dienen. Omdat het deelraadslid in een aantal gevallen ook hoofdelijke stemming eiste over zijn voorstellen, kostte het de deelraad ruim een half uur om alle moties af te handelen. Ze werden allemaal verworpen, de meeste met de stemverhouding 27 tegen en 1 voor.

Beeld anp

Een verkiezingsstunt van de eenmansfractie, was de heersende opvatting in de deelraad. De 66 moties - de helft van alle ingediende moties - bestreken alle terreinen van de begroting en varieerden van een pleidooi voor de aanleg van een moestuin voor de voedselbank tot een oproep om het aantal plakzuilen in het stadsdeel uit te breiden.

Opmerkelijk was dat voor geen van de voorstellen een alternatieve dekking in de begroting was aangegeven, wat bij elkaar opgeteld een ongedekt bedrag van twee miljoen euro opleverde.

Ristie zei na afloop zich te hebben verbaasd over het gemak aan inzet en creativiteit bij de andere fracties. 'Hun productie bleef duidelijk achter bij die van mij.' De verwerping van de moties schreef hij toe aan de angst onder de collega's voor de opmars van zijn partij in de peilingen. Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema verzuchtte blij te zijn dat D66 niet in 1999 is opgericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden