Update

Verkiezingsprogramma SP: Volgend jaar 3 miljard investeren in economie

De SP wil in 2013 een nationaal investeringsprogramma van 3 miljard euro lanceren om de economie op gang te krijgen. De partij wil geplande investeringen in onderhoud van woningen, het spoor- en wegennet en publieke gebouwen vervroegen om de economie een kickstart te geven. Dat staat in het verkiezingsprogramma, dat vandaag is verschenen.

Jeroen Visser
Emile Roemer spreekt de aanwezigen toe op het partijcongres in Breda. Beeld anp
Emile Roemer spreekt de aanwezigen toe op het partijcongres in Breda.Beeld anp

De partij hekelt de 'domme bezuinigingspolitiek' binnen Europa, dat vooral in het midden- en kleinbedrijf tot verlies van banen heeft geleid. De SP wil juist investeren. Zo komt er een nieuwe nationale investeringsbank die bedrijven van krediet kan voorzien. De woningmarkt krijgt een oppepper door kantoorpanden om te bouwen tot woonruimte. Het stimuleringspakket bepaalt ook dat woningcorporaties 'een aanzienlijk bedrag' krijgen om sneller meer goedkope huurwoningen te bouwen. Daarnaast blijft de btw op 19 procent en wordt de winstbelasting voor het kleinbedrijf laag gehouden.

De partij zo wil een 'doordachte mix van besparen en bevorderen', hetgeen zal leiden tot meer economische groei en meer banen, aldus de SP. Dit moet ervoor zorgen dat het begrotingstekort in 2015 wordt teruggebracht naar 3 procent. Uiterlijk in 2017 is het tekort verder gereduceerd 'in lijn met Europese afspraken'. Een permanent begrotingstekort is onacceptabel, aldus de SP. 'Ons doel is een duurzaam herstel van de staatsfinanciën', aldus de partij, 'maar we zetten geen overhaaste stappen om eurocraten in Brussel te plezieren'. Als de SP in het kabinet komt moet er samen met andere Europese landen een plan worden gemaakt waarbij Noord-Europa de economie gaat stimuleren.

Veel bezuinigingen raken de hogere inkomens. Zo komt er een toptarief van 65 procent voor inkomens boven de anderhalve ton. Daarbij wordt de hypotheekrenteaftrek in tien jaar tijd beperkt tot 350.000 euro, met een maximumaftrek van 42 procent. Zowel de kinderbijslag als de ziektekostenpremie moet inkomensafhankelijk worden. En de nullijn voor ambtenaren geldt alleen voor salarissen boven twee keer modaal. De reiskostenvergoeding blijft onbelast, anders dan nu in het Lenteakkoord is afgesproken. 'Werknemers straffen, dat vinden we dom', zo staat er.

Pensioen
De SP wil verder dat de AOW-leeftijd in ieder geval tot 2020 niet omhoog gaat. Voor mensen met zware beroepen blijft sowieso gelden dat ze met 65 met pensioen kunnen. Het automatische ontslag bij 65 wordt geschrapt om doorwerken voor 65plussers aantrekkelijk te maken.

Kijk hier voor een lijst met belangrijke en opvallende punten uit het SP-programma.

Het programma, Nieuw Vertrouwen, bevat geen financieel overzicht. Traditioneel worden alle partijplannen voor de verkiezingen doorgerekend door het Centraal Planbureau.

De leden van de SP bespreken de plannen de komende weken, waarna het programma op 30 juni definitief wordt vastgesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden