Plus

Verkiezingsdebat voor daklozen: 'Waarom doen jullie niets?'

De daklozen hadden hun eigen verkiezingsdebat. In de Nassaukerk spraken politici over wiet, wonen en eigen risico. 'Moeten we het niet over de wapenhandel hebben?'

Hanneloes Pen
Het debat in de Nassaukerk werd levendig tijdens de vragenronde Beeld Charlotte Odijk
Het debat in de Nassaukerk werd levendig tijdens de vragenrondeBeeld Charlotte Odijk

De Nassaukerk in de Staatsliedenbuurt stroomde langzaam vol met kleurrijke koppen, gehuld in dikke jassen, met sjaals om en warme mutsen op.

Terwijl Kamerlid Vera Bergkamp (D66) en kandidaat-Kamerlid Rogier Havelaar (CDA) samen nog vlug een selfie in de kerk namen, sprak pastor Luc Tanja van het Straatpastoraat van de Protestantse Diaconie een paar regeltjes af met de zaal: "Laat elkaar uitpraten en speel niet op de man."

Peiling onder dak- en thuislozen
Het verkiezingsdebat begon met de uitslag van een peiling onder zestig dak- en thuislozen. De Partij voor de Dieren kwam als winnaar uit de bus met 26,6 procent van de stemmen, gevolgd door GroenLinks, SP en PvdA. Artikel 1 was met 1,6 procent het minst geliefd.

Zes politici waren dinsdag bereid hun standpunten toe te lichten. Alleen de favoriet van de dak- en thuislozen, de PvdD, had wegens ziekte afgezegd. Terwijl de overige politici zichzelf voorstelden en ingingen op onderwerpen als eenzaamheid, armoede, dakloosheid, bestrijden van ongelijkheid en betaalbare huurwoningen, nestelde het publiek zich in de kerkbanken.

Bij sommigen was de aandachtsboog maar kort. Een vrouw sloeg na een half uur haar boek open, een man verorberde zijn meegebracht halfje bruin, een derde deed een hazenslaapje.

Maar toen de toehoorders halverwege de bijeenkomst zelf vragen mochten stellen, kwam de boel los en ging de volumeknop omhoog. Dakloze Rob schreeuwend: "Ik zit in de winteropvang in de gevangenis. Kijk eens hoeveel mensen geen huis hebben. Waarom doen jullie niets? Jullie spelen hier gewoon een rol."

Liever geen opvang
Don Ceder van de ChristenUnie kreeg daarop de microfoon onder zijn neus. "Er is te weinig gebeurd. Daarom wil ik de Kamer in."

Een andere man uit de zaal protesteerde. "Ik wil helemaal geen opvang. Het Leger des Heils en de hele sector zijn een maffia. Laat mij maar lekker buiten slapen, achter een bedrijf in Sloterdijk."

Bij de tafels met soep, brood en koffie, die menig dak- of thuisloze naar de bijeenkomst zal hebben gelokt, werd het drukker toen de politici zich aan de eerste stelling waagden: de wietteelt moet legaal worden. Dakloze Rob had het liever over het probleem van dakloosheid. "We hoeven het daar niet alleen over te hebben. Er is meer in de wereld," riposteerde pastor Tanja.

Brullende man
Het bouwen van meer goedkope huurwoningen lag het publiek - de gemiddelde leeftijd was boven de vijftig - meer aan het hart. "Ach, gooi een handgranaat bij die woningdistributie naar binnen," riep een man.
Een vrouw uit de zaal kon van kwaadheid niet uit haar woorden komen. Op nauwelijks een meter afstand van de politici wees ze met haar vinger. "Jij kan het betalen, en jij en jij."

Kijkend naar Bergkamp: "En jij helemaal."

Tijd voor stelling 3: het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft. Dakloze Peter stak zijn vinger hoog in de lucht. "Ik wil juist van die zorg af," mompelde hij. De man achter hem brulde: "Loop naar de microfoon!"
Het brulsalvo zorgde ervoor dat wie even de ogen had gesloten, weer bij de les was. Een vrouw: "Kunnen we het niet beter over de wapenhandel hebben? Die moet stoppen."

Bergkamp vond het wel een 'heftig' middagje. "Maar de mensen hier zijn wel puur," zei ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden