Video

Verkiezingscampagne van start met fel eerste debat

Met een harde aanval op de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst door VVD-leider Eric van der Burg is de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart van start gegaan.


Eric van der Burg (rechts, VVD) opende de aanval op Pieter Hilhorst (links, PvdA) Beeld Screenshot/AT5
Eric van der Burg (rechts, VVD) opende de aanval op Pieter Hilhorst (links, PvdA)Beeld Screenshot/AT5

In een door Het Parool en AT5 georganiseerd lijsttrekkersdebat in de Stadsschouwburg hekelde Van der Burg het plan van zijn collega-wethouder Hilhorst (Financien) om 100 miljoen euro aan parkeergelden aan te wenden voor onder meer de bestrijding van jeugdwerkloosheid en onderwijs. 'Een goede wethouder van Financiën zou nooit akkoord gaan met het plan van de PvdA,' zei Van der Burg. In een verwijzing naar de ook door Hilhorst aangehaalde oud-PvdA-wethouder Jan Schaefer voegde hij daar aan toe: 'In gelul kun je niet wonen. Maar in de droom van Hilhorst ook niet.'

Toetscultuur
De lijsttrekkers van D66, Jan Paternotte, en GroenLinks, Rutger Groot Wassink, deelden de kritiek van de VVD. Ook zij wezen erop dat de besteding van de parkeergelden voor de komende jaren vast ligt. Het geld gaat vooral naar parkeergarages en openbare inrichting. Hilhorst zat ook in het defensief toen een ander deel van zijn portefeuille ter sprake kwam, onderwijs. Tot verbazing van velen onderschreef hij de stelling van D66 dat de 'toetscultuur' op basisscholen is doorgeslagen en dat het verkeerd is dat leerlingen door allerlei toetsbureaus op de Cito wordt voorbereid. De afgelopen jaren is het aantal zwakke scholen in Amsterdam drastisch afgenomen, onder meer door de nadruk op toetsresultaten.

Groot Wassink haalde fel uit naar de VVD in een discussie over cameratoezicht en preventief fouilleren. 'Met uw bangmakerij laat u de onveiligheidsgevoelens in de stad toenemen,' zei hij tegen Van der Burg.

Wapenbezit
Ans van der Velde (Trots op Amsterdam) kreeg de hoon van een deel van het publiek over zich heen toen ze een pleidooi hield voor preventief fouilleren in 'bepaalde wijken' waar 'bepaalde groepen' zijn oververtegenwoordigd die bekend staan om hun wapenbezit.

CDA'er Marijke Shashavari, deed een oproep om een gemeentefonds te vormen om chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen.

Een uitgebreid verslag van het Eerste Grote Lijsttrekkersdebat leest u morgen in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden