'Verkiezingen waterschap valse democratie'

Afvalwaterzuiveringsinstallatie van Zwanenburg, onderdeel van het Hoogheemraadschap Rijnland. Foto ANP/Koen Suyk

NIJMEGEN - De verkiezingen voor nieuwe waterschapsbesturen, die deze maand plaatshebben, zijn valse democratie. Waterschappen maken namelijk geen beleid, maar voeren elders bepaald beleid uit. Er bestaan geen liberale gemalen of socialistische sluizen.

Dat stelt planoloog Sander Meijerink van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Meijerink is deskundige in waterbeheer. Hij vindt waterschappen belangrijk en stelt dat ze heel nuttig werk doen. Maar burgers laten kiezen wie in het bestuur van hun waterschap komt, is volgens hem zinloos. Meijerink zal daarom zelf niet gaan stemmen tussen 13 en 25 november.

Waterschappen of hoogheemraadschappen zorgen voor waterbeheer, veiligheid en waterkwaliteit in hun gebied. Ze controleren onder meer het oppervlaktewater, zorgen voor een adequate grondwaterstand en beheren de dijken. De schappen gaan ook over gemalen en sluizen. Waterbeheer is in Nederland van grote invloed op het omliggende gebied. Er zijn 27 waterschappen.

Dit jaar hebben de waterschapsverkiezingen voor het eerst plaats via een politiek lijstenstelsel. Plaatselijke groeperingen, maar ook landelijke partijen doen mee, al nemen ze niet allemaal overal deel.

Meijerink noemt de gevoerde campagnes misleidend: ''Ze stellen bijvoorbeeld: stem op ons als u ook voor natuurlijk waterbeheer bent. Maar de schappen bedrijven geen politiek en hebben maar weinig te kiezen.''

Gemeenten en provincies nemen beslissingen over de ruimtelijke ordening in het werkgebied van een schap. Soms beslist ook het rijk, bijvoorbeeld over het versterken van dijken of het verleggen van rivierbochten. Het waterschap voert die besluiten uit en heeft dus geen rechtstreekse politieke invloed.

Meijerink denkt dat de schappen hopen dat burgers meer betrokken raken bij hun werk door de verkiezingen. ''Ik vrees dat het averechts werkt. Als je er alles aan doet om op een provincie te lijken, doe je de eigenheid van de waterschappen teniet. Je roept de vraag om opheffen over jezelf af'', zo waarschuwt de Nijmeegse planoloog. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden