Verkiezingen, wanneer is er wat in Amsterdam?

De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur en de jacht op de kiezer is al volop in gang. Vooral op zwevende kiezers wordt geaast; een sterk overheersende doelgroep in Amsterdam. De hoofdstad is dan ook de plek bij uitstek voor speciale evenementen, debatten en interviews tijdens de campagnes. Tijd voor een overzicht.

De lijsttrekkers van de acht grootste politieke partijen tijdens het Carrédebat in 2010. Beeld ANP

Carrédebat
Het grootste verkiezingsevenement in Amsterdam is wellicht het Carrédebat op 4 september. Onder leiding van journalist Rick Nieman debatteren de lijsttrekkers van de acht grootste partijen over de toekomst van de Nederlandse economie. VVD, CDA, PVV, PvdA, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie nemen deel aan het debat, georganiseerd door RTL Nieuws, BNR Nieuwsradio, Het Financiële Dagblad en Elsevier. Het debat wordt ook uitgezonden op televisie.

Rode Hoed
Het verkiezingsdebat in Carré mag dan door mannen gedomineerd worden, drie dagen voor de verkiezingen zijn de vrouwen aan het woord. In de Rode Hoed gaan de nummers twee van de grootste politieke partijen met elkaar in debat. Edith Schippers (VVD), Jetta Klijnsma (PvdA), Mona Keijzer (CDA), Fleur Agema (PVV) en Renske Leijten (SP) debatteren over de economische crisis, de gezondheidszorg en Europa.

Diaspora debat

Tijdens het Diaspora Debat in de Balie op 31 augustus zet de emancipatie zich op een heel ander niveau voort. 'Wij willen dat ook migranten de kans krijgen om met politici in debat te gaan', zegt initiatiefnemer van het debat Stephan Griffith. Overigens betekent dit niet dat andere kiezers niet welkom zijn. 'Juist wel', benadrukt Griffith. Het debat, gevoerd tussen vertegenwoordigers van de zeven grootste partijen, heeft het toepasselijke thema migratie en ontwikkelingssamenwerking.

Feiten op een rijtje in de Stadsschouwburg
Voor de kiezer die niet voldoende heeft aan de verkiezingspraatjes van menig policticus, organiseert de Stadsschouwburg op 10 september een wetenschappelijke analyse van 'staat van Nederland'. Op basis van feiten en cijfers geven diverse wetenschappers, onder wie professor Maarten van Rossum, een mini-college van de politieke situatie waarin Nederland verkeerd. Verkiezingsutopieën en verhitte discussies worden opzij gezet om op wetenschappelijke wijze een duidelijk toekomstperspectief te schetsen.

Groot Dierendebat
Ook aan de dierenliefhebber is gedacht, want speciaal voor hen organiseert de Dierencoalitie het Grote DierenVerkiezingsdebat2012. Politieke partijen gaan hierbij met elkaar in discussie over de vee-industrie, een verbod op wilde dieren in circussen en de vleestaks. Lies van Aelst (SP), Tjeerd van Dekken (PvdA), Dinand Ekkel (CDA), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Esther Ouwehand (Partij voorde Dieren) en Carla Dik (ChristenUnie) nemen deel aan het Grote DierenVerkiezingsdebat. Journalist Pieter Webeling leidt het debat.

Politici tijdens het verkiezingsdebat op de Vrije Universiteit op 21 augustus. Beeld ANP
Pauw en Witteman (links) en Matthijs van Nieuwkerk (op het scherm) maken zich op voor vele verkiezingsuitzendingen. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden