Verkiezingen VS: onbeperkt geld uitgeven mag nu ook

De voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap hebben er dit jaar een belangrijke speler bij: de zogenaamde Super Politieke Actie Comités (Super PAC's) die onbeperkt geld mogen spenderen.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Amerika kende al de PAC's, Politieke Actie Comités die campagnes direct steunen door geld te doneren. Die giften zijn gelimiteerd. De Super PAC's daarentegen, Politieke Actie Comités die onafhankelijk van een campagne opereren, mogen onbeperkt geld uitgeven. Dat is de uitkomst van een rechtszaak voor het Amerikaans Hooggerechtshof.

Het hof oordeelde in 2010 dat er ongelimiteerd in politieke campagnes geïnvesteerd mag worden omdat geld volgens het hooggerechtshof ook onder de vrijheid van meningsuiting valt. Door de uitspraak kunnen rijke donoren en bedrijven de beperkingen van een traditioneel PAC omzeilen.

'Door de Super PAC's hoeven kandidaten minder geld uit te geven aan adverteren en kunnen ze nog steeds effectief communiceren. Zoals we zagen met Newt Gingrich die werd gesteund door een Super PAC in South Carolina', zegt Kevin McTigue (29) van VetPAC, een klein traditioneel Politiek Actie Comité.

Super PAC's hebben effect, zo bewees 'Restore Our Future' in Iowa. Dit Super PAC viel de Republikeinse presidentskandidaat Gingrich aan en die leed daarop zware verliezen in de peilingen. In Florida - de volgende staat op de verkiezingsagenda - spelen de Super PAC's opnieuw een grote rol. Een week adverteren in een grote staat als Florida kan miljoenen kosten. Dan komen de Super PAC's sommige kandidaten goed van pas.

'Het Amerikaanse politieke systeem wordt overspoeld met geld. Als je geen geld hebt, heb je geen kans', zegt de 24-jarige Rebekka Markofsky. Zij is uitwisselingsstudente Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie (IBIO) van de Rijksuniversiteit Groningen en studeert nu aan de University of South Carolina, waardoor ze de verkiezingen op de voet kan volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden