Verkiezingen in Zuid-Afrika rustig verlopen

De verkiezingen in Zuid-Afrika zijn vandaag zonder ernstige incidenten verlopen. Circa 25 miljoen kiezers konden in een van de 22.000 stembureaus of enkele tientallen mobiele stembussen hun stem uitbrengen. Eén van hen, president Jacob Zuma, deed dat in zijn geboorteplaats Nkandla.

Verkiezingen in Zuid-Afrika. Beeld getty
Verkiezingen in Zuid-Afrika.Beeld getty

De 72-jarige Zuma van het regerende ANC (African National Congress) werd in 2009 tot president gekozen. Hij wordt gezien de overweldigende meerderheid aan ANC-kiezers vrijwel zeker herkozen.

Zuma zei goede resultaten te verwachten en peilingen beamen dat. De greep van het ANC op het land blijft sterk, ondanks schandalen en teleurstelling bij veel arme en veel jonge ANC-kiezers.

De belangrijkste oppositieleider is de blanke Helen Hille van de Democratische Alliantie (DA). Zij zei toen ze haar stem in Kaapstad uitbracht dat ze hoopt dat de DA overal flink vooruitgang boekt en zo dichter bij de regeringsmacht komt. Peilingen geven aan dat de DA zetels wint en de steun krijgt van 23 procent van de kiezers in plaats van de 16 procent van 5 jaar geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden