Update

Verkiezingen in Libië als bombardement stopt

Libië kan vrije verkiezingen houden onder toezicht van de Verenigde Naties, wanneer het huidige gewapende conflict wordt beëindigd. Zodra de wapens zwijgen, kan binnen een halfjaar een stembusgang volgen en over de overgangsperiode kan worden onderhandeld. Dit heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Ati al-Obeidi, in een vraaggesprek met onder meer de Britse krant The Guardian gezegd.

De bewindsman zei ook dat er kan worden besproken of de leider Muammar Kaddafi in een overgangsregering een rol zou spelen en welke rol hij zou hebben. 'Alles is op tafel' (de onderhandelingstafel), zei Obeidi in Tripoli tegen Britse media. De Libiërs en niet buitenlandse mogendheden moeten bepalen of Kaddafi een rol speelt, aldus Obeidi, in een kennelijke zinspeling op een referendum over Kaddafi.

Het voornaamste is volgens de bewindsman een manier te vinden om in gesprek te raken. Hij vindt dat Frankrijk en Groot-Brittannië de rebellen van de onderhandelingstafel vandaan houden met de bombardementen en de bewapening van rebellen
Obeidi zei dat de Britse beslissing militaire adviseurs naar de rebellen te sturen, de strijd alleen maar oprekt. Het front lijkt inmiddels gestabiliseerd bij de Oost-Libische stad Ajdabiyah, waar rebellen noch regeringsgetrouwe troepen een doorbraak lijken te kunnen forceren. In West-Libië is alleen belegerd en bestookt Misurata, de derde stad van het land, nog deels in handen van opstandelingen. Zij willen dat Britse en Franse troepen hen komen helpen. De Britse regering maakte dinsdag bekend militaire adviseurs naar Benghazi, de hoofdstad van Cyrenaica, te sturen om de rebellen te helpen. De Franse regering maakte woensdag bekend dat ook te doen.

De leider van de Overgangsraad, de 'rebellenregering' in Benghazi, Mustafa Abdel Jalil, is naar Parijs gegaan voor overleg woensdag met onder anderen de Franse president Nicolas Sarkozy. Frankrijk heeft het voortouw genomen om de rebellen in de half februari tegen Kaddafi losgebarsten opstand te steunen. Het was het eerste land dat de raad, die ex-minister van Justitie Jalil voorzit, als vertegenwoordiging van het Libische volk erkende. Frankrijk was de drijvende kracht achter het internationale militaire ingrijpen dat de Veiligheidsraad 17 maart in een resolutie wettigde. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden