Plus

Verkiezingen bij fusie Haarlemmermeer en Haarlemmerliede

Het grote Haarlemmermeer en kleine Haarlemmerliede fuseren op 1 januari. Woensdag kiezen de inwoners een nieuwe gemeenteraad, zonder grote geestdrift.

Patrick Meershoek
Leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp vullen een stembiljet in. Tijdens een peiling onder duizend scholieren kwam de VVD als grote winnaar uit de bus. Beeld Jean-Pierre Jans
Leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp vullen een stembiljet in. Tijdens een peiling onder duizend scholieren kwam de VVD als grote winnaar uit de bus.Beeld Jean-Pierre Jans

Aan de inspanningen van de gemeente ligt het niet. Zo'n beetje alle denkbare wapens zijn uit de kast getrokken om de inwoners van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede naar de stembus te lokken.

Verkiezingsdebatten, stemwijzers op internet en de mogelijkheid voor jongeren om in de nacht van dinsdag op woensdag hun stem uit te brengen in poppodium Duycker, onder toeziend oog van rapper Donnie.

Waarnemend burgemeester Onno Hoes benadrukte in een huis aan huis verspreide verkiezingskrant dat de inwoners van de nieuwe gemeente in het stemhokje niet alleen het vakje van hun voorkeur inkleuren: "Het nieuwe Haarlemmermeer moet op zoek naar een nieuwe ziel."

Geen aardverschuiving
Die nieuwe ziel zal er volgens verwachting niet heel veel anders uitzien dan de oude ziel. Uit twee opiniepeilingen blijkt dat niemand zit te wachten op een politieke aardverschuiving. De VVD blijft volgens de voorspellingen de grootste fractie in Haarlemmermeer.

GroenLinks wordt een paar zetels winst voorspeld, zodat deze partij zich voegt in het gezelschap van CDA, D66 en de lokale partij Haarlemmermeerse Actieve Politiek (HAP). De VVD zal vermoedelijk weinig trek hebben in een coalitie met GroenLinks, zodat de kans groot is dat ook de huidige coalitie van VVD, HAP, D66 en PvdA de komende jaren aan het roer kan blijven zitten.

Op het gemeentehuis in Hoofddorp wordt vooral met spanning uitgekeken naar de opkomst. Met een score van iets meer dan vijftig procent bij normale raadsverkiezingen maakt Haarlemmermeer al geen diepe indruk, maar de vrees is dat de opkomst woensdag nog eens fors lager kan uitpakken.

"Dat is het nadeel van herindelingsverkiezingen," zegt Willem Huisman van de gemeentelijke griffie. "Bij de gemeenteraadsverkiezingen staat het hele land in het teken van de verkiezingsstrijd, inclusief de media. Die aandacht zorgt ervoor dat veel mensen gaan stemmen. Nu moeten we het allemaal op eigen houtje doen."

Daarbij komt dat Haarlemmermeer een ingewikkelde gemeente is. Met een oppervlakte van bijna 200 vierkante kilometer een van de grootste van het land, maar ook een gemeente met ruim dertig verschillende kernen, variërend van groot (Hoofddorp met zijn 75.000 inwoners) tot klein (Schiphol-Rijk met 23 inwoners).

Huisman: "Uit onderzoek blijkt dat mensen aangeven prettig te wonen in Haarlemmermeer, maar dat zij zich niet gemakkelijk identificeren met de gemeente als geheel. Afhankelijk in welke hoek zij wonen, zijn onze inwoners gericht op Amsterdam, Haarlem en Leiden. En in de eerste plaats natuurlijk op de eigen gemeenschap. Zwanenburgers zeggen ook nooit dat zij in Haarlemmermeer wonen. Zij wonen in Zwanenburg."

Groei Schiphol
De geografische spreiding en de gerichtheid op de eigen kern maakt het lastig voor politieke partijen om onderwerpen beet te pakken die alle inwoners raken. Tijdens een verkiezings­debat in het gemeentehuis ging het bijvoorbeeld over de groei van Schiphol en de overlast van het drukke vliegverkeer voor de omwonenden.

De lijsttrekkers van de twaalf deelnemende partijen vlogen elkaar enthousiast in de haren, maar de realiteit is natuurlijk dat een gemeente met 150.000 inwoners geen wezenlijke invloed heeft op de toekomst van de nationale lucht­haven, wat het bestuur van Haarlemmermeer daar ook van vindt. De nieuwe gemeente is weliswaar groot, maar de bestuurlijke slagkracht blijft beperkt.

Dat verandert ook niet met de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude op 1 januari. Maar die versnippering was juist een belangrijk argument voor de kleine gemeente om voor Haarlemmermeer als fusiepartner te kiezen. "De gemeente heeft veel aandacht voor de kleine kernen," zegt CDA-raadslid Theo van Heese.

"Er wordt goed geluisterd naar de wensen van de inwoners. Wij hebben bijvoorbeeld harde afspraken gemaakt over de bescherming van de Houtrakpolder. Die groene buffer vinden wij hier allemaal van groot belang. En dat wordt erkend. Er is ook geen politieke partij in Haarlemmermeer die daar nu in de verkiezingsprogramma's aan tornt."

Nieuwe burgemeester
Een mooi gebaar richting de nieuwkomers is dat alle grote partijen een kandidaat uit het kleine Haarlemmerliede en Spaarnwoude op een verkiesbare plek hebben gezet.

Vanwege hun relatief kleine achterban zullen ze waarschijnlijk niet allemaal de gemeenteraad halen, maar zeker is dat de belangen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude straks op het gemeentehuis in Hoofddorp kunnen worden verdedigd.

"De politieke kleur van onze vertegenwoordigers is minder belangrijk," zegt ook CDA-man Van Heese. "Als we namens onze dorpen onze stem maar kunnen laten horen."

Een van de eerste taken van de nieuwe gemeenteraad wordt het opstellen van een profiel voor de nieuwe burgemeester. Waarnemend burgemeester Onno Hoes zwaait op 1 januari af. Zijn collega Pieter Heiliegers neemt afscheid van Haarlemmerliede om burgemeester te worden van Uithoorn.

De gemeenteraad van Haarlemmerliede komt eind december voor de laatste keer bij elkaar. Daar zullen geen tranen vloeien, voorspelt Van Heese. "We zijn ontzettend blij met de fusie. Het grote verband gaat ons veel meer mogelijkheden geen. De toekomst ziet er weer rooskleurig uit."

In 37 gemeenten

Bijna 725.000 mensen mogen woensdag hun stem uitbrengen voor gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om 37 gemeenten die per 1 januari worden heringedeeld tot 12 gemeenten.

De grootste is Groningen, dat samengaat met Haren en Ten Boer, met in totaal zo’n 190.000 kiesgerechtigden, gevolgd door Haarlemmermeer (118.380 kiesgerechtigden) en Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Strijen, Oud-Beijerland, 69.227). Vanaf 1 januari telt Nederland 355 gemeenten.

Maps4News Beeld JG/HET PAROOL
Maps4NewsBeeld JG/HET PAROOL
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden