Verkeershinder door Argentijns staatsbezoek

De Argentijnse president Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana Awada beginnen maandag 27 maart aan hun tweedaagse staatsbezoek aan Nederland. Dat zorgt voor verkeershinder rondom de Dam en het Anne Frank Huis.

Het Parool
De Dam zal maandag moeilijk bereikbaar zijn. Beeld ANP
De Dam zal maandag moeilijk bereikbaar zijn.Beeld ANP

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten president Macri en zijn echtgenote officieel welkom op de Dam, waarna Macri een krans bij het Nationaal Monument op de Dam zal leggen.

Hierdoor worden er van 06.00 tot 12.00 uur extra verkeersmaatregelen rondom de Dam getroffen.

De Dam
De hele ochtend wordt de doorgaande route Mr. Visserplein-Amstel-Rokin-Dam-Damrak voor autoverkeer afgesloten, evenals de Damstraat vanaf de Oudezijds Voorburgwal. De Doelenstraat wordt tijdelijk tweerichtingsverkeer ten behoeve van bestemmingsverkeer.

De Nieuwe Kerk is niet via de hoofdingang op de Dam toegankelijk. Ook is 't Nieuwe Kafé niet toegankelijk en de parkeergarages van de Bijenkorf en Hotel Krasnapolsky zijn tot circa 12.00 uur niet bereikbaar met de auto.

Anne Frankhuis
Een deel van de delegatie brengt een bezoek aan het Anne Frank Huis. Daarom wordt de Prinsengracht, tussen Westermarkt en Leliegracht, van 10.30 uur tot 13.00 uur afgesloten voor fiets- en autoverkeer en geldt voor dit afgesloten gebied een parkeerverbod van 07.00 tot 13.00 uur.

Vanaf 11.45 uur is de doorgang vanaf de hoek Prinsengracht/Leliegracht tot en met het Anne Frank Huis ook voor voetgangers afgesloten. De gemeente verwacht dat dit zo'n 45 minuten zal duren. Bewoners en bezoekers van bedrijven vormen een uitzondering. Zij kunnen zich bij politieagenten ter plaatse melden en worden van en naar hun woning of bedrijf begeleid.

Ook het openbaar vervoer zal hinder ondervinden van het bezoek. Tramlijn 14 wordt tot ongeveer 12.00 uur omgeleid. Tramlijnen 4, 9 en 16 worden ingekort.

Eerste keer
Het is de eerste keer dat een Argentijnse president op staatsbezoek is. In 1993 was Macri's verre voorganger Carlos Menem op officieel bezoek. Koningin Beatrix bracht in 2006 een staatsbezoek aan het geboorteland van haar schoondochter, die toen samen met Willem-Alexander ook meeging.

Dinsdag gaat de Argentijnse president nog naar de haven van Rotterdam en heeft hij gesprekken aan het Binnenhof, onder andere met demissionair minister-president Mark Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden