Verkeer gaat door bij renovatie Hogesluis

AMSTERDAM - De bewegende delen van de noodbrug bij de Hogesluis zijn zaterdag in alle vroegte op hun plek getakeld. Zodra de noodbrug in september in gebruik is genomen, kan worden begonnen met de renovatie van de monumentale brug (nr. 246) uit 1662.

Die renovatie is hard nodig. Door verzakkingen en door de grote belasting door het drukke verkeer zijn de twee brughelften in de loop van de tijd tientallen centimeters naar elkaar toegekomen. Daardoor zijn de funderingspalen - nog altijd de oorspronkelijke uit 1662 - scheef komen te staan en werd de doorgang voor de scheepvaart steeds smaller. Ook bovenop de brug waren de gevolgen van de verschuiving en verzakking te merken: het werd steeds moeilijker om de brug te openen en weer te sluiten.

Daarom werd in 2003 een automatische sproei-installatie geïnstalleerd. Met name tijdens warm weer moet de brug voortdurend met grote hoeveelheden water worden gekoeld om te voorkomen dat hij vast komt te zitten. Om wat extra speling te krijgen werd de afgelopen jaren bovendien steeds een stukje van het beweegbare brugdeel afgeschaafd.

De renovatie van de brug kon dus niet langer worden uitgesteld, maar aangezien de Hogesluis een belangrijke schakel is in het Amsterdamse verkeersnet, wordt er voor de duur van de renovatie een noodbrug aangelegd. Daarover kunnen vanaf september trams, bussen, auto's, fietsers en voetgangers gewoon langs het werk.

De bouw van deze brug is behoorlijk ingewikkeld, doordat de Amstel een hoofdvaarroute is en de brug te allen tijde open moet kunnen. Met de plaatsing van de bewegende delen is dus een belangrijke hindernis genomen.

Een andere moeilijkheid was het verleggen van de tramsporen naar de noodbrug. Toch was het afsluiten van de brug voor trams volgens de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer geen optie. ''De werkzaamheden duren vrij lang, ruim twee jaar, en bovendien is het tramnetwerk al erg druk en willen we ook de buurt graag bereikbaar houden.''

Volgens de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer van de gemeente is het intakelen van de brugdelen vrijwel probleemloos verlopen. Het werk moest alleen een uurtje worden stilgelegd vanwege de rondvaart van de Russische president Medvedev, die voor de opening van de Hermitage in Amsterdam was.

Het verkeer kan ruim twee jaar van de noodbrug gebruik maken. Eind 2011 moet de renovatie van de Hogesluis voltooid zijn. (JASPER KARMAN)

De Hogesluis zaterdag. Het wegdek van de noodbrug wordt geplaatst. Foto Ton van Rijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden