Verkast ING na fusie naar Duitsland?

Raakt Amsterdam het hoofdkantoor van ING Bank kwijt? Als het tot een fusie met de Duitse Commerzbank komt, zal het hoofdkantoor van het gezamenlijke bedrijf in Duitsland worden gevestigd.

INGBeeld anp

Bijna drie jaar wordt nu gebouwd aan het nieuwe hoofdkantoor van ING Bank aan de Amsterdamse Bijlmerdreef. ING Campus moet de bank – na de gedwongen splitsing van haar verzekeringstak in 2014 – weer een eigen gezicht geven.

Maar of de ING Campus lang hoofdkantoor blijft, is de vraag. ING topman Ralph Hamers zou volgens de Duitse media zowel aan de top van Commerzbank als aan de Duitse regering hebben aangeboden het hoofdkantoor van een eventuele fusiebank in Duitsland te vestigen.

Daarmee zou worden voorkomen dat de leiding van het concern aan de strenge Nederlandse beloningsregels voor bankiers wordt gehouden – een gevoelig punt bij ING na de publieke en politieke schrobbering van

Hamers’ megabonus vorig jaar. Ook stelt Duitsland minder zware kapitaaleisen aan banken dan Nederland.

Aanbod

Hamers zou het aanbod in april al hebben gedaan, om te voorkomen dat de derde bank van Duitsland zou

samengaan met de nummer één, Deutsche Bank – destijds een vurige wens van de Duitse regering. Die operatie werd echter afgeblazen, vooral vanwege onoverbrugbare monopoliebezwaren die zo’n Duitse fusie zou opleveren.

Gisteren citeerde financieel persbureau Bloomberg ingewijden. Het plan zou begin mei door minister Wopke Hoekstra van Financiën zijn besproken met diens Duitse tegenhanger, inclusief de ‘Duitse wens’ voor de vestiging van een hoofdkantoor in Duitsland.

Het Nederlandse ministerie van Financiën bevestigt dat er gesprekken zijn gevoerd, maar gaat niet in op de inhoud. Van formele onderhandelingen is nog geen sprake, slechts van oriënterende gesprekken, zeggen de ingewijden. Ook het Italiaanse Unicredit heeft zich gemeld, ook met het aanbod het hoofdkantoor in Duitsland te vestigen.

De zaak is chefsache, omdat de Duitse staat nog altijd ruim 15 procent van de aandelen in Commerzbank bezit, verworven na dezelfde bankencrisis waarin ook ING zich in 2009 tot de overheid moest wenden. ING betaalde zijn staatssteun vijf jaar geleden af.

Beurswaarde

ING is met een beurswaarde van 47 miljard euro veel groter dan Commerzbank (9,7 miljard). De overlap tussen de twee banken is vrij beperkt, ING is op de Duitse consumentenmarkt actief met web bankING Direct, waar Commerzbank juist achterloopt op het gebied van internetbankieren.

Als het tot samenwerking komt, is die een zaak van de lange adem. De Duitse regering wil eerst nieuwe Europese bankregels wil afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden