Verhuurders Airbnb: 'De goeden lijden nu onder de kwaden'

Airbnb-verhuurders Rik Quint en Lara Sala vinden de nieuwe regels rondom de woningverhuur jammer. Volgens hen maakt niet iedereen misbruik van het platform.

Rosa Boland en Jelle de Ru
Rik Quint Beeld Tammy van Nerum
Rik QuintBeeld Tammy van Nerum

Rik Quint (52), program­ma­manager, De Baarsjes
"Ik verhuur al zo'n anderhalf jaar mijn woning via Airbnb. Vorig jaar heb ik mijn huis de volle 60 dagen verhuurd. Ik zie het als een leuke manier om een extra zakcentje te verdienen. Hiermee kan ik ook mijn eigen vakantie financieren. Daarnaast verkeer ik in de gelukkige omstandigheid dat ik een caravannetje op de Veluwe heb waar ik naartoe kan."

"Ik erger mij wel aan de toon van de discussie rondom Airbnb. Alle verhuurders worden over één kam geschoren. Ik vind dat de goeden onder de kwaden lijden. Ik ben gewoon een particulier die zich keurig aan de regels houdt."

"Ik kan mij wel voorstellen dat de overheid ergens een grens stelt, maar dat het maximale aantal verhuurdagen ineens van 60 naar 30 gaat, vind ik jammer."

Lara Sala Beeld Rink Hof
Lara SalaBeeld Rink Hof

Lara Sala (42), yogadocente, Oud-West
"Als wij zelf een weekendje weg gaan of met vakantie zijn, verhuren wij meestal onze woning. Ik hoor veel verhalen over expats die hier een huis kopen als investering en het dan bijna constant verhuren. Daar is Airbnb dus niet voor bedoeld. Deze nieuwe regel gaat dat alleen niet oplossen. Je moet de huisjesmelkers aanpakken."

"Wat veel mensen vergeten is het idealisme waaruit Airbnb is ontstaan: op een creatieve manier geld verdienen zodat je wat meer financiële ruimte hebt om leuke dingen te doen."

"Mijn man en ik proberen onze gasten een leuk verblijf te geven. Wij appen vaak met de mensen die wij over de vloer krijgen, het is bijna alsof we vrienden te logeren hebben."

Lees ook: Is de overlast van Airbnb nu opgelost?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden