Verhuurder kan forse boete voor wietplantage krijgen

De gemeente mag verhuurders een fikse boete opleggen als er een hennepplantage wordt aangetroffen in een Amsterdams appartement, zo oordeelt de rechter. Tot een golf van boetes zal dat waarschijnlijk niet leiden.

Beeld ANP

De Rechtbank Amsterdam heeft zich onlangs gebogen over een boete van 20.500 euro die de gemeente in 2017 had opgelegd aan de eigenaar van een woning in een appartementencomplex. Eerder dat jaar was een hennepplantage in de woning aangetroffen.

Meestal worden woningen in dit soort gevallen alleen voor een bepaalde periode gesloten, maar in dit geval legde de gemeente de eigenaar ook een boete op vanwege illegale woning­onttrekking.

Bestuursrechtelijk sanctie
Dat er naast de hennepplantage in een van de twee slaapkamers ook nog iemand in het appartement woonde, maakt volgens de rechter niet uit. In de kamer waar de cannabis groeide, kon niet worden gewoond en daarom stond de gemeen­­te in zijn recht om de boete wegens woningonttrekking op te leggen en te incasseren, aldus het vonnis.

De uitspraak in deze zaak is bijzonder omdat de gemeente hiermee een extra middel in handen heeft gekregen in de strijd tegen wietplantages. Woningeigenaren moeten vanaf nu niet alleen vrezen voor sluiting en een strafrechtelijke procedure als zij zich met cannabis inlaten, maar ook voor een door de gemeente via het bestuursrecht opgelegde sanctie.

Dat heeft niet alleen een afschrikkings­effect, maar is ook financieel een aantrekkelijk vooruitzicht. Het is immers zo dat de gemeente jaarlijks tientallen woningen laat sluiten nadat er hennepplantages of andere vormen van drugsproductie en -handel zijn aangetroffen.

Te weinig controle
Toch is het niet aannemelijk dat de gemeente komende tijd veel meer vergelijkbare boetes kan innen. Uniek aan deze zaak is dat de rechter bewezen acht dat de verhuurder zelf veel te weinig heeft gedaan om te controleren waar de huurders zijn woning voor gebruikten.

"Hij heeft daarom op geen enkele wijze aangetoond dat hij zich tot op zekere hoogte heeft geïnformeerd over het gebruik van de verhuurde woning," aldus de rechter, die zwaar liet meewegen dat de huur maandelijks contant werd voldaan. Alleen als dit bewezen is, mag de gemeente dus een boete opleggen.

Als woningverhuurders kunnen aantonen dat ze wel hun best doen om hennepproductie in hun woning te voorkomen, treft hun volgens de rechtbank geen blaam.

Zo schold de rechtbank in een vonnis uit augustus 2018 een verhuurder een bestuurlijke boete kwijt. Die had de gemeente opgelegd vanwege het aantreffen van een henneplantage in de door hem verhuurde woning. Grond voor de kwijtschelding was dat deze verhuurder een deugdelijk huurcontract had opgesteld, en allerlei informatie van de verhuurder had verzameld zoals loonstrookjes en een werkgeversverklaring, waardoor hij volgens de rechtbank niet kon weten dat de woning voor drugsproductie werd gebruikt.

Subsidie voor aanpak foute huurbazen

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) krijgt 500.000 euro van het rijk voor een project om woningverhuurders die in de fout gaan harder te bestraffen. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Nu blijven eigenaren van drugs­woningen relatief vaak buiten schot en missen zij slechts een aantal maanden huurinkomsten als de woning na een overtreding tijdelijk wordt gesloten.

Subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt het mogelijk dat Ivens een standaardprocedure ontwikkelt waarbij verhuurders automatisch een forse boete krijgen als in hun vastgoed de woonregels worden overtreden. Onderdeel van de standaardprocedure is dat bij malafide verhuurpraktijken niet alleen de gemeente in actie komt, maar meteen ook het bureau Bibob, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.

Daarnaast onderzoekt Ivens of beheerovername kan worden ingezet als een nieuw instrument. Hierbij blijft de woning na een overtreding eigendom van de eigenaar, maar neemt de gemeente tijdelijk de exploitatie van het vastgoed over zodat er wel in gewoond kan worden, maar de eigenaar er geen zeggenschap over heeft.

Later dit jaar introduceert Ivens ook de verhuurvergunning. Dit is een nieuw register voor de verhuurders waarmee op dit moment in Groningen wordt geëxperimenteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden