Verhuurder: huis alleen bedoeld voor 'westerse manier' van koken

Er is ophef ontstaan over een mail die woningverhuurder Executive Home Rentals stuurde naar een potentiële huurder. Daarin wijst het bedrijf erop dat in het aangeboden appartement alleen 'westers' gekookt mag worden.

Jasper Piersma
Het aangeboden appartement op de Hoofdweg. Beeld Google Streetview
Het aangeboden appartement op de Hoofdweg.Beeld Google Streetview

'Beide woningen zijn niet bedoeld voor huurders die urenlang koken met veel kruiden,' schrijft een medewerker van EHR in een mail aan Maysaa Munaf, een expat die op zoek is naar een woning in Amsterdam. Alleen wanneer de huurster op een 'westerse manier' kookt, is ze welkom om het appartement op de Hoofdweg (1500 euro per maand) te komen bekijken.

De vrouw deelde een screenshot van de e-mail op Facebook, volgens haar "een nieuwe aflevering van racisme is levend en wel". De reactie van EHR wordt, na een twitterbericht van vriend David Poort, massaal gedeeld. PvdA-raadslid Sofyan Mbarki heeft zelfs raadsvragen gesteld en wethouder Laurens Ivens roept op de verhuurder te mailen 'wat je ervan vindt'.

Veel mensen zeggen het met Munaf eens te zijn en spreken van discrimatie, terwijl anderen erop wijzen dat een pan spruitjes of bloemkool op het vuur niet veel beter ruikt.

Daar is ook EHR het zelf mee eens. Michel Rootring van het bedrijf noemt het gebruik van de term 'totale onzin'. "Het maakt niet uit of je westers of oosters kookt, het gaat er hier om dat uitbundig koken kan leiden tot trammelant met de buren. Het begrip westers koken zegt helemaal niks." Zelf zou hij de term niet gebruikt hebben.

Discriminatie
Hij zegt de specifieke e-mail zelf niet te kennen, maar volgens hem is het niet ongebruikelijk dat potentiële huurders op dit soort problemen worden gewezen. "We proberen huurders altijd zo uitgebreid mogelijk te informeren en de juiste woning te vinden."

Toch vindt ook hij de manier waarop dat hier is gebeurd niet handig. "Maar ik kan me niet voorstellen dat deze mail op zichzelf staat. Waarschijnlijk is er al een gesprek aan voorafgegaan, maar dat is in de screenshot niet te zien."

De bewuste mail die Maysaa Munaf kreeg. Beeld -
De bewuste mail die Maysaa Munaf kreeg.Beeld -

Rootring betreurt dat mensen zijn bedrijf nu in verband brengen met discrimatie. "Discriminatie bestaat bij ons niet. Wij verhuren bovendien voor 99 procent aan niet-Nederlanders." Hij zegt contact op te gaan nemen met Munaf, om haar kant van het verhaal te horen.

Kookverbod

Toch heeft de potentiële huurder van het appartement op de Hoofdweg nog mazzel dat er überhaupt gekookt mag worden. Vorige week haalde een woning in de Jordaan zelfs de Britse krant The Guardian, omdat in de advertentie hiervoor werd vermeld dat er een algeheel kookverbod geldt.

Vanwege 'de regels' is het explicitiet niet toegestaan om ook maar iets simpels als een eitje te bakken. Het appartement, dat te huur is voor duizend euro per maand, is daarom ook niet uitgerust met een kookplaat. Schrale troost: er is wel een magnetron en een waterkoker, aldus de verhuurder.

Maar daar stoppen de bizarre regels voor het appartement niet. Er wordt ook nog in een korte zin vermeld dat het niet is toegestaan om met meer dan twee personen tegelijk in de huurwoning te zijn. Bovendien wordt het appartement aangeprezen als tweekamerwoning. Tenminste, als je de badkamer meerekent als een kamer.

De strikte regels houden echter niet alle huurders tegen: het appartement is inmiddels verhuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden