Verhuurd pand geen monument

AMSTERDAM - Stadsdelen doen er alles aan om te voorkomen dat huizen van particuliere verhuurders rijksmonument worden. Zodra een huis een rijksmonument wordt mogen de huren namelijk worden verhoogd.

Dit staat in een inventarisatie van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA). Stadsdelen hebben al maanden geen positieve adviezen meer uitgebracht over nieuwe rijksmonumenten. Het gaat om 46 panden in Oud-Zuid,
Oost-Watergraafsmeer, Zuideramstel en Bos en Lommer. 'Daarover hebben deze stadsdelen vooralsnog niet geadviseerd vanwege het monumentenhuurbeleid van het ministerie van Vrom,' aldus BMA.

De Baarsjes gaat nog een stap verder. Dat stadsdeel heeft al 'negatief geadviseerd' over twee monumenten. Dat betekent dat deze gebouwen van De Baarsjes nooit een monument mogen worden.

Stadsdelen willen van panden nog wel een monument maken als ze van woningcorporaties zijn. Dan proberen zij afspraken over de huur te maken. Maar als de eigenaar een particulier is, kan hij de monumentenstatus op zijn buik schrijven.

De overheid stelt hoge eisen aan het onderhoud van monumenten. Daarom mogen eigenaren van rijksmonumenten dertig procent extra bij huurders in rekening brengen.

Volgens monumentenexperts blijven de huren bij monumenten desondanks laag. Dat komt door het gehanteerde puntensysteem, waarbij monumenten met hun oude keukentjes en badkamers vaak slecht scoren. Het bewonen van een monument wordt niet als een verhoging van het woongenot gezien.
Inmiddels heeft het kabinet besloten de huuropslag van dertig procent te heroverwegen. Monumenteneigenaren vrezen dat die helemaal zal verdwijnen.

PvdA-wethouder Tjeerd Herrema heeft in oktober met zestien collega-wethouders bij de ministers Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie en Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangedrongen op huurverlaging voor monumentenbewoners. Herrema vindt dat eigenaren door de mogelijkheid groot onderhoud fiscaal af te trekken en goedkoop te financieren al worden ontzien.

Hij meent ook dat huurders van monumenten geen extra woongenot hebben. Herrema schrijft dat op briefpapier van BMA, wat suggereert dat monumentenexperts zijn standpunt ondersteunen.

Volgens BMA handelen de stadsdelen niet in strijd met de Monumentenwet. 'Bij de aanwijzing van rijksmonumenten wordt primair gekeken of de monumentale waarden aanwijzing als beschermd monument rechtvaardigen. Daarbij worden echter ook andere aspecten meegewogen, die een aanwijzing in de weg kunnen staan.'

Walther Schoonenberg, secretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), vindt dat BMA abuis is. ''Bij aanwijzing tot monument dienen alleen de monumentale waarden in beschouwing genomen te worden. Wat BMA doet, is dus strijdig met de Monumentenwet. En dat Herrema op het briefpapier van BMA schrijft, is een slechte zaak.'' (TON DAMEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden