Verhuizing orgelluiken Westerkerk verloopt moeizaam

De twee enorme orgelluiken van de Westerkerk zouden maandag naar beneden moeten worden gehaald, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

doo: Tim Luimes
De Westerkerk Beeld anp
De WesterkerkBeeld anp

Volgens planning zouden de 330 jaar oude luiken de kerk dinsdag moeten verlaten. Ze krijgen voor vier maanden een plek in het Rijksmuseum Twenthe.

Eigenlijk zouden de luiken maandagochtend al naar beneden komen, in de loop van de middag was dat door allerlei tegenslagen nog steeds niet gelukt. De luiken zijn namelijk zwaarder dan verwacht. Momenteel wordt onderzocht of er een vierde kraan, die het gewicht wel kan dragen, aan te pas moet komen.

Ook de afmetingen van de luiken spelen een rol bij de operatie. Ze moeten door de deur van de Westerkerk vervoerd worden en dat lijkt net te passen. Per stuk zijn de deuren 5,44 meter bij 3,15 meter groot - qua oppervlakte groter dan de Nachtwacht - waardoor drie centimeter speling overblijft.

Sluisdeuren
Voor directeur van het Rijksmuseum Twenthe Arnoud Odding (55) is het een erg spannende dag. Een maandenlange operatie is het voor het museum, en een kostbare. Alles bij elkaar kost het project zo'n dertigduizend euro.

Daarvan is het grootste gedeelte bedoeld voor het weghalen en weer terugplaatsen van de sluisdeuren in de kerk. De luiken zijn in 1686 geschilderd door de destijds zeer gevierde Gerard de Lairesse.

Vals gezongen
In 1681, vijftig jaar na de bouw van de toen grootste protestantse kerk, werd besloten een orgel te bouwen. Daar was veel discussie over, instrumentale muziek werd namelijk als 'paaps' gezien, een scheldwoord voor katholiek.

Er werd echter ontzettend vals gezongen en volgens Ingmar Sillius (47), conservator van de Protestantse Kerk Amsterdam, was dat een van de argumenten om toch een orgel te plaatsen. "God zat met zijn oren dicht om het niet te horen," zegt kerkrentmeester Peter Snoeker (56).

De luiken zijn de 'hoofdprijs' van de tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse die zaterdag geopend wordt. Eindelijk! De Lairesse loopt tot en met 22 januari 2017, daarna zijn de luiken weer in de Westerkerk te zien.

Als er genoeg geld is, wordt het orgel begin 2017 gerestaureerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden