'Verhuizende Amsterdammer stuwt woningprijs'

Bezitters van een woning in Amsterdam die uit de hoofdstad verhuizen, drijven mogelijk de huizenprijzen op in hun nieuwe woonplaats.

ANP/Het Parool
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Amsterdamse woningbezitters hebben door de overwaarde op hun oude huis meer financiële armslag, schrijven economen van Rabobank.

Onderzoekers van de bank vergeleken de prijzen voor tussenwoningen in omliggende gebieden. Daaruit bleek dat Amsterdammers gemiddeld meer geld neertelden voor een tussenwoning dan huizenkopers uit andere oorden.

In Amstelveen, Haarlem, Hilversum en Utrecht bedraagt dit verschil 50 tot 65 duizend euro, in de Gooise Meren meer dan een ton.

Dit kan erop wijzen dat ze meer bieden voor dezelfde woning, maar ook dat ze eerder kiezen voor duurdere woningen.

"Zeer waarschijnlijk is het een combinatie van beide. Dit zou betekenen dat verhuizende Amsterdammers een prijsopdrijvend effect hebben in de regio", stelt econoom Rogier Aalders.

Naar Landsmeer en Diemen
Vooral Almere en Haarlem zijn volgens Rabobank populaire steden bij vertrekkende Amsterdammers. Daar kwam respectievelijk 14 en 18 procent van de verkochte woningen in handen van Amsterdamse doorstromers.

In de kleinere plaatsen rondom de stad liggen deze percentages nog veel hoger. Van rond de 30 procent in Waterland, Weesp, Amstelveen en Oostzaan tot zo'n 40 procent in Ouder-Amstel en Landsmeer en liefst 50 procent in Diemen.

Prijsstijging van 12 procent
De Amsterdamse huizenprijzen stegen volgens de NVM in het eerste kwartaal van dit jaar bijna twaalf procent ten opzichte van een jaar eerder.

"Beleggers veroorzaken uitwassen"
Beleggers drijven de huizenprijzen op en vergroten de kans op een nieuwe vastgoedbubbel, waarschuwen onderzoekers de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden