Lezersbrieven

'Verhuis het friet­fabriekje op het Hembrugterrein'

Twee Paroollezers reageren op de kwestie van het Hembrugterrein in een brief aan deze krant.

Het HembrugterreinBeeld Marc Driessen

Soms zijn oplossingen toch echt heel simpel. Verhuis het friet­fabriekje en er kunnen 1000 (!) woningen worden gebouwd op het Hembrugterrein in Zaandam.

We hebben het hier namelijk niet over de Aviko, maar over een kleinschalige productiefaciliteit, nota bene gevestigd op een herontwikkelingsgebied. Als ik meneer Van Engelshoven was, de eigenaar van Frites uit Zuyd, zou ik me eigenlijk best een beetje schamen deze plannen te blokkeren.

Alexander Plas, Naarden

Waar kan de stad nog wél bouwen?, is de verzuchting in Het Parool van woensdag. Het is nu de tweede keer in korte tijd dat een gemeente in de regio van de Raad van State op zijn kop krijgt in het woningbouwdossier. Zouden die Hagenaren dan tegen ­woningbouw in en bij Amsterdam zijn? Vast niet.

Wat is de overeenkomst tussen de Havenstraat (Zuid) en het Hembrugterrein (Havens-West)? In beide gevallen hielden gemeenten weinig of geen rekening met de rechtspositie van de wederpartij - de Tramweg-Stichting, dan wel het Havenbedrijf en de chique frietfabriek.

Het motto is al jaren 'het doel heiligt de middelen' en alleen de rechter kan dat stoppen. Dat is nu dan twee keer achter elkaar gebeurd. Pikt SP-raadslid Tiers Bakker, die aan het woord komt in het stuk, deze boodschap aan het college op?

Nou nee, hij meent zelfs dat je in beroep kunt gaan tegen een uitspraak van de hoogste bestuursrechter (dat kan niet), want dat is inderdaad de werkwijze van de gemeente: nooit je ongelijk bekennen en doorprocederen, totdat de burgerlijke wederpartij de advocaatkosten niet meer kan ­betalen.

Misschien dat andere raadsleden dan de heer Bakker beginnen te snappen dat het motto van de Raad van State is geworden: wie niet horen wil, moet voelen (Amsterdam is ­jaren met zachtheid behandeld).

Ons hoogste bestuurlijke rechts­college zit de manier waarop Amsterdam met de belangen van burgers en bedrijven omgaat kennelijk dermate hoog, dat ze nu tot twee keer toe is ingegaan tegen het 'algemeen belang' - en dat is toch echt een geloofsartikel in het bestuursrecht.

Want natuurlijk geldt voor deze woningbouwplannen dat ze in het algemeen belang zijn. Maar de afdeling bestuursrecht van de Raad van State vindt de rechtsstaat belangrijker. Word wakker, college! De bouwers en investeerders zijn al niet blij met jullie, nu ook dit nog! Zo komen er inderdaad weinig woningen bij.

Joop Klinkhamer, Edam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden