'Verhoorbijstand is een nachtmerrie'

Sinds deze week mogen strafrechtadvocaten aanwezig zijn bij het eerste politieverhoor van een verdachte. Daarover zijn strafpleiters verheugd, maar over de praktijk heerst onvrede.

Maarten van Dun
Verdachten hebben sinds 1 maart recht op juridische bijstand tijdens het politieverhoor Beeld anp
Verdachten hebben sinds 1 maart recht op juridische bijstand tijdens het politieverhoorBeeld anp

Logistiek en financieel is de verhoorbijstand een nachtmerrie, klinkt het bij een rondgang langs Amsterdamse strafpleiters. "Het is doodgewoon niet goed geregeld," zegt advocaat Sidney Smeets. "Het gaat niet om kinderziektes, maar om structurele problemen."

Sinds 1 maart hebben verdachten recht op juridische bijstand tijdens het politieverhoor: zonder advocaat mag een verdachte niet worden ondervraagd. Door een uitspraak van de Hoge Raad is de Europese richtlijn nu ook in Nederland ingevoerd.

Organisatie
Maar politieverhoren laten zich lastig plannen, waardoor een strafpleiter met een volle agenda al snel in de problemen komt. Dat de Nederlandse staat, ongeacht het aantal verhooruren, slechts anderhalf uur werk vergoedt à 160 euro, leidt tot afkeuring. Smeets: "Nu werk ik soms voor minder dan het minimumloon."

Advocaat Juriaan de Vries ziet vooral organisatorische problemen: "De verhoren kosten je zo een dag, maar als ik die dag zittingsverplichtingen heb, kan ik helemaal niet aanwezig zijn."

De advocaten zijn wél blij met de verbeterde rechtsbijstand die zij hun cliënten kunnen geven. Tijdens de ondervraging mag de advocaat één onderbreking vragen en ze mogen ingrijpen als de druk op de verdachte te hoog wordt opgevoerd. De raadslieden mogen vooraf en na afloop opmerkingen plaatsen, ook bij het proces-verbaal.

Proces
Maar de invulling schiet tekort, vinden de advocaten. En wat doen advocaten als zij boos zijn? Procederen. De Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) dagen de staat voor de rechter. De inzet: meer mogelijkheden in de verhoorkamer én de vergoeding voor de bijstand moet omhoog.

De beroepsvereniging wil dat advocaten actiever aan het verhoor mogen deelnemen en bijvoorbeeld antwoorden van hun cliënt mogen herformuleren. NVJSA-bestuurslid en strafpleiter Eric Steller: "Je kan niet van een advocaat verwachten dat hij lijdzaam gaat toekijken als het misgaat tijdens het verhoor. Ze kunnen de advocaat wel als een kasplant in de hoek zetten, maar daarmee is het niet opgelost."

Logistieke problemen mogen nooit op het bord van de cliënt komen, vindt Steller. Die moet de advocatuur zelf oplossen. "Wij wilden betere rechtsbijstand voor onze cliënten en die is er nu. Als de vergoeding goed wordt geregeld, moeten wij ervoor zorgen dat we erbij zijn."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden