Verhoor van Peter R. de Vries: 'Je hebt me opgelicht, sukkel'

De confrontatie tussen veelvoudig moordverdachte Willem Holleeder en getuige Peter R. de Vries draaide geregeld uit op emotioneel gehakketak tussen twee gezichten van veertig jaar Hollandse misdaad.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries arriveert bij de Bunker Beeld ANP
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries arriveert bij de BunkerBeeld ANP

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries was niet met lege handen naar 'de bunker' in Amsterdam-Osdorp getogen. Hij had een map bij zich met papierwerk waarvan hij wist dat het de warme belangstelling zou trekken van de rechters, de officieren van justitie en Willem Holleeder en zijn advocaten.

Een verslag van een gesprek waarin een criminele vriend van Cor van Hout had gezegd dat Holleeder, de criminele vastgoedmagnaat Willem Endstra en onderwereldkopstuk Stanley Hillis in 2003 gezamenlijk Van Hout hadden laten liquideren.

'Wees verstandig'
Een uitvoerig verslag van De Vries' gesprek met Holleeder kort na de liquidatie van Van Hout, waarin Holleeder volgens De Vries erg fel en defensief had gereageerd op de suggestie dat Stanley Hillis met de moord te maken had.

Hij wilde per se weten hoe De Vries aan dat verhaal kwam. Bij het weggaan adviseerde hij De Vries afstand tot de zaak te houden: "Wees verstandig, hè, Peet, met wat je allemaal doet."

Over beide verslagen ontspon zich een toneelstukje dat De Vries moet hebben verwacht.

Advocaat Sander Janssen van Holleeder: "Mogen wij die aantekeningen hebben?"

De Vries: "Daar wil ik me over beraden."

Janssen, tot officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher: "Zou het Openbaar Ministerie de getuige willen verzoeken zijn aantekeningen over te leggen?"

Aanklager Tammes: "Meneer de getuige, zou u uw aantekeningen willen inbrengen?"

De Vries: "Daar wil ik een nachtje over slapen."

Handtekening
Het heetst werd de strijd in de namiddag, toen de misdaadverslaggever een schriftelijke verklaring citeerde waarin Holleeder in 2012, kort gezegd, bevestigde dat hij nooit heeft willen meedelen in de opbrengsten van de bestseller van De Vries en Van Hout over de Heinekenontvoering. Hij had ook geen bezwaar tegen een verfilming in de Verenigde Staten.

De Vries en zijn zoon Royce de Vries komen aan bij de Bunker Beeld ANP
De Vries en zijn zoon Royce de Vries komen aan bij de BunkerBeeld ANP

Hier dacht Holleeder de getuige te betrappen. Die handtekening onder die 'verklaring' was aantoonbaar niet van hem!

De Vries kwam vervolgens met een exemplaar waarvan Holleeder moest toegeven dat daaronder wel degelijk zijn handtekening stond.

Holleeder: "Ik ben geen Gekke Gerritje! Ik zou zoiets nooit getekend hebben. Alleen een gek tekent dat! Sonja heeft me van alles laten tekenen voor mijn ziektekosten omdat ik hartpatiënt ben. Daar moet dit tussen hebben gezeten. Áls ik dit heb getekend, heb ik niet geweten wat ik tekende."

Tegen De Vries: "Jij hebt me gewoon opgelicht, sukkel!"

De Vries: "Jij hebt gewoon getekend, jongen. Dit typeert jouw karakter: je tekent dingen en zegt later glashard dat het niet zo is. Dit is Willem Holleeder ten voeten uit!"

Parijse hotel
Zo botsten de misdaadjournalist en de veelvoudig moordverdachte vaker. Toen De Vries had gememoreerd dat Cor van Hout hem al in 1985 voor Holleeders jaloezie had gewaarschuwd in het Parijse hotel waar de ontvoerders 'in hotelarrest' zaten in afwachting van hun uitlevering.

De Vries had wat staan ginnegappen met Holleeders zus Sonja, hun moeder en de toenmalige vriendin van Holleeder. Van Hout waarschuwde hem dat Holleeder het 'niet trok' als andere mannen met zijn vriendin lachten.

De Vries: "Het is mij altijd bijgebleven dat Cor mij daar toen al expliciet voor waarschuwde."

Holleeder vroeg opgewonden het woord: "Ik had die vriendin tot dan alleen geschreven. Waar zou ik me die tweede dag met haar druk om maken?"

De Vries: "Je lag wel bij haar in bed!"

Holleeder: "Dat doe jij met iedereen!"

Rechtbankvoorzitter Frank Wieland: "De stemming stijgt weer..."

Holleeder, bijtend naar De Vries: "Praat normaal tegen me. Je gaat niet tegen me schreeuwen zoals bij RTL Boulevard, je kunt hier normaal praten!"

Peperduur
De zitting eindigde met de verzuchting van rechter Wieland dat donderdag een peperdure zittingsdag verloren gaat omdat De Vries dan niet kan, anders dan eerder gezegd.

De zaak gaat pas op 18 mei verder met een nieuw verhoor van Astrid Holleeder.

Wanneer De Vries weer wordt verhoord, moet nog worden vastgesteld. Hij moet nog laten weten of hij zijn verklaringen zal inbrengen.

Lees alle hoogtepunten van het verhoor van maandag terug in ons live blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden