Plus

Verhoor topcrimineel Naoufal F. levert vooral gedoe op

Het gerechtshof verhoorde de beruchte Amsterdamse crimineel Naoufal F. via een videoverbinding met Ierland, waar hij vast zit, over de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt eind 2012. Opbrengst: gedoe.

Naoufal F. alias 'Noffel' Beeld Politie
Naoufal F. alias 'Noffel'Beeld Politie

De aller-, allereerste versie van Skype of Facetime, daar deed het aan denken. Schokkerig, voortdurend bevriezend beeld, haperend geluid en steeds weer die verbroken verbinding. In een tijd dat ruimtereizen normaal zijn, auto's niet per se een bestuurder vergen en pubers moeiteloos wereldwijd communiceren via sociale media, is het nog altijd een heel gedoe als rechtbanken of gerechtshoven een beeldverbinding opzetten met collega's in het buitenland. Ook al is dat buitenland vlakbij in het rijke westen, zoals Ierland.

De agenda was eenvoudig, in het hoger beroep van het duo dat levenslang kreeg voor de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt die eind 2012 twee jonge Amsterdamse criminelen het leven kostte en die het eigenlijke doelwit Benaouf A. en twee motoragenten ternauwernood overleefden.

Een videoverhoor met de beruchte Amsterdamse crimineel Naoufal F. (35), 'Noffel', die vlak voor de schietpartij volgens Benaouf A. ook op hem af was gekomen.

Arrestatie in Ierland
Naoufal F. is begin april in Dublin gearresteerd in een huis van een Ierse clan die met een rivaliserende bende in een bloedige vete is verwikkeld. Nu hij vast zit, formeel slechts voor het bezit van gebruik van valse identiteitsbewijzen, kon hij mooi worden ondervraagd.

Hij zat ook keurig in de Ierse rechtszaal - blauw jasje, verbaasd glimlachje op het brede gelaat -, maar de techniek maakte de communicatie uiterst moeizaam. De getuige had zijn eed amper gezworen op de koran ('gods ware woord') of het beeld ging weer op zwart. Dat de tolk vanuit Amsterdam maar moeizaam wist over te brengen dat alleen geluid ook wel even volstond, hielp niet.

Het gezicht van de Ierse onderzoeksrechter sprong weer van onderaf in beeld. In Engels met een fraai Iers accent: 'louder interpreter please!'. Weg was hij weer. Opnieuw opstarten, nieuwe haperingen, opnieuw opstarten.

Verschoningsrecht
Minder tijd dan het gedoe, nam het verhoor. Het gerechtshof gaf F.'s Nederlandse advocaat Inez Weski gelijk: hij mocht zich op zijn verschoningsrecht beroepen om niet het risico te lopen zichzelf te belasten. Hij is zelf nog niet definitief af van vervolging voor het schieten in de Staatsliedenbuurt; zijn Ierse zaak loopt én Nederland wil hem laten overbrengen voor drie verdenkingen over Amsterdamse misdrijven in 2012 en 2014.

Naoufal F. zei dat hij niet in de Staatsliedenbuurt was die bewuste avond, beriep zich een keer of vijf op zijn verschoningsrecht en het beeld kon weer op zwart. Nu opzettelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden