Verhoor oud-Vestia-topman Staal begonnen

Onder grote belangstelling van de media is de meest besproken man van corporatieland, voormalig directeur-bestuurder van Vestia Erik Staal, vanmiddag verschenen voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.

Erik Staal, voormalig directeur-bestuurder bij Vestia. Beeld anp
Erik Staal, voormalig directeur-bestuurder bij Vestia.Beeld anp

Vestia, de grootste corporatie van het land, balanceerde enige tijd op de rand van de afgrond als gevolg van risicovolle financiële avonturen met zogenoemde derivaten. Die hadden plaats onder leiding van Staal. Het Vestia-drama was de aanleiding tot de parlementaire enquête.

Staal leek bij het begin van het verhoor de zwarte piet toe te schuiven naar het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, dat volgens hem het gebruik van derivaten wel goed vond, mits ze door banken werden verstrekt die getoetst waren. In 2011 veranderde het WSW van koers, zei Staal. In 2009 en 2010 keken er ook een nieuwe accountant en nog een ander bureau naar en hun reacties waren volgens Staal 'signalen dat we met Vestia op de goede weg zaten.'

Verder waren de derivaten, waarmee je de mist in kunt gaan als de rente daalt, in de periode tot 2008 een gangbaar product geworden, aldus Staal, dat ook door scholen en zorginstellingen werd afgenomen.

Rumoer op tribune
Tijdens het verhoor van voormalig Vestia-topman Erik Staal ontstond donderdagmiddag al snel enig rumoer op de publieke tribune. Een toeschouwer kon zich niet meer inhouden bij het beluisteren van de man die de corporatie in groot gevaar heeft gebracht.

'Wees eerlijk! Hij strooit zand in de ogen! 5 ton per jaar en hij wist nergens van!' Nadat hij tot de orde was geroepen door de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties verliet hij de zaal waar alle getuigen worden gehoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden