Verhoging toeristenbelasting moet budgettoerist verjagen

Nieuwe maatregelen tegen de drukte: Amsterdam gaat de toeristenbelasting verhogen voor budgettoeristen, in de hoop dat die de stad mijden. Het stelsel moet de stad tientallen miljoenen extra opleveren.

Udo Kock: 'We willen hiermee een verschuiving teweegbrengen' Beeld anp
Udo Kock: 'We willen hiermee een verschuiving teweegbrengen'Beeld anp

Alle wapens zijn inmiddels geoorloofd in de strijd tegen drukte in de stad. Ook de toeristenbelasting. D66-wethouder Udo Kock van Financiën wil deze heffing inzetten om toeristen die veel overlast veroorzaken, te ontmoedigen naar Amsterdam te komen. Denk aan vrijgezellenfeesten van dronken Britten die geketend aan een smurf over de Wallen gaan.

"We willen sturen op kwaliteitstoerisme," zegt Kock. Dan gaat het om gezinnen of stelletjes die in een wat duurder hotel slapen, naar een museum gaan en op tijd in bed liggen.

"Op dit moment is 28 procent van de boekingen in een budgethotel. Dat moet omlaag." Toeristenbelasting groeit hiermee uit tot middel om bezoekers te selecteren.

Bijkomend voordeel: meer inkomsten voor de stad. Kock kan zich de komende jaren al opmaken voor ruim 15 miljoen extra toeristenbelasting, los van de nieuwe verhoging.

Meer belasting in centrum
Op 1 januari stromen de eerste miljoenen binnen, als de gemeente een aantal aftrekposten schrapt waardoor ook belasting wordt betaald voor het ontbijt en bemiddeling. Opbrengst: 4 miljoen per jaar.

In 2018 gaat de gemeente de toeristenbelasting verhogen in het centrum en verlagen in de minder drukke gebieden, in de hoop dat toeristen zich over de stad verspreiden. Opbrengst: 9 miljoen per jaar.

En Airbnb zal, volgens de nieuwe overeenkomst met Amsterdam, meer belasting afdragen; ruim 8 in plaats van 5,5 miljoen, een stijging van 2,5 miljoen.

Uniek middel
Kock werkt aan de volgende stap: een verdere verhoging van de toeristenbelasting in de strijd tegen de drukte. Hij denkt hierbij een aan tweetrapsraket; toeristen gaan een vast bedrag per nacht betalen én een percentage van de prijs van een kamer in hotel of via Airbnb.

Op dit moment betalen toeristen in Amsterdam 5 procent van de kamerprijs. "Gemeenten kiezen altijd voor een van de twee opties. Het zou uniek zijn als wij beide grondslagen invoeren. Ik ken geen enkele stad in de wereld die dit doet."

Hij overweegt een minimumbedrag te hanteren. Een voorbeeld: een toerist boekt een budgethotel voor 50 euro per nacht. Nu betaalt hij 2,50 euro aan toeristenbelasting. "Als wij zeggen dat het minimum voor een overnachting op 10 euro ligt, gaat de prijs omhoog," zegt Kock.

Goedkope overnachtingen
En dat zal vooral impact hebben op de prijs van goedkope overnachtingen; 10 euro op een kamerprijs van 60 euro is ingrijpender dan een verhoging van een kamerprijs van 250 euro.

Het is niet de bedoeling dat Amsterdam minder toeristen trekt, zegt Kock. "We willen hiermee een verschuiving teweegbrengen."

De D66-wethouder verwacht dat het nieuwe stelsel tientallen miljoenen extra oplevert. Als Amsterdam werkelijk een minimum­bedrag invoert, kan dat leiden tot een verdubbeling van de inkomsten, die dit jaar uitkomen op bijna 60 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden