'Verhogen bijdrage daklozenopvang gaat levens kosten'

De gemeente wil de eigen bijdrage voor daklozenopvang verhogen, eerst naar 7,50 en later mogelijk naar 10 euro. De Belangenvereniging voor Drugsgebruikers MDGH luidt de noodklok. 'Hier gaan doden door vallen', zegt directeur Dennis Lahey.

Archiefbeeld. Beeld anp
Archiefbeeld.Beeld anp

Wethouder Eric van der Burg (Zorg en Welzijn) wil het systeem van de nachtopvang hervormen om ervoor te zorgen dat daklozen zich vaker laten registreren bij Dienst Werk en Inkomen (DWI) en een uitkering aanvragen. De prijsverhoging is hier onderdeel van. De daklozen zouden dat bedrag dan via DWI betalen.

Volgens Lahey wordt de drempel voor daklozen om naar de nachtopvang gaat hierdoor te hoog. 'Daklozen hebben vaak grote schulden en blijven uit angst voor schuldeisers liever uit het zicht van overheidsinstanties. Als ze zich verplicht moeten laten registreren als ze een bed willen, blijven ze weg.'

Van den Burg vergeet dat nachtopvang een belangrijke functie heeft, zegt Lahey. 'Daklozen hebben vaak een slechte gezondheid. De nachtopvang is er om die kwetsbare groep een veilige rustbasis te geven zodat ze weer kunnen aansterken. Die is noodzakelijk om het harde straatleven te overleven.'

De kwestie wordt begin november in de gemeenteraad besproken. GroenLinks en de PvdA hebben zich al tegen het plan uitgesproken. De SP heeft nog geen standpunt ingenomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden