Verhagen met handelsmissie naar Turkije

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken vertrekt morgen voor een handelsmissie naar Turkije. Daaraan nemen zo'n 60 Nederlandse bedrijven uit de creatieve industrie en de defensiesector deel. De missie blijft tot vrijdag in Istanbul.

Minister Verhagen (links) naast premier Mark Rutte Beeld ap
Minister Verhagen (links) naast premier Mark RutteBeeld ap

Verhagen zal de vertegenwoordigers van de Nederlandse bedrijven introduceren bij burgemeester Kadir Topbas van Istanbul. Verder voert hij besprekingen met zijn Turkse ambtgenoot Ali Babacan.

Onder de deelnemende bedrijven uit de creatieve industrie zijn architectenbureaus, designers, modebedrijven, merkenbouwers en podiumtechnici. Deze bedrijven worden aangevoerd door Victor van der Chijs van het architectenbureau OMA.

Op het gebied van defensie en veiligheid nemen hightechbedrijven als Thales, Damen en Fokker deel. Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen ligt tijdens de missie afgemeerd in de Bosporus. Nederlandse bedrijven kunnen aan boord contacten leggen met Turkse partners. Ook minister Hans Hillen van Defensie is aanwezig.

Van der Chijs ziet in Turkije volop kansen voor de Nederlandse creatieve industrie. 'Turkije is een land in opkomst. Doordat er nu meer welvaart is, worden zaken als design en de kwaliteit van de gebouwde omgeving belangrijker.' Hoewel enkele bedrijven tijdens de missie al overeenkomsten hopen te tekenen, is het doel ervan vooral het leggen of verstevigen van contacten om zo vaste voet aan de grond te krijgen in Turkije, aldus Van der Chijs.

Nederland en Turkije vieren dit jaar dat ze 400 jaar diplomatieke betrekkingen onderhouden. Ter gelegenheid daarvan vindt een aantal handelsmissies plaats. De Turkse economie behoort tot de 20 grootste in de wereld. Ze groeide de afgelopen twee jaar met gemiddeld 7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden