Verhagen: geen overhaaste erkenning Kosovo

DEN HAAG - Nederland wil geen overhaaste beslissing nemen over de erkenning van Kosovo. De stabiliteit in Kosovo en de Balkan staat voorop.Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zondag in een reactie op het uitroepen vn de onafhankelijkheid door het parlement van Kosovo.

Verhagen riep de Serviërs en Kosovaren op om zich terughoudend en verantwoordelijk op te stellen en vroeg Kosovo ook om bescherming voor de Servische en andere minderheden. Verhagen noemde de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo een ''nieuwe realiteit''. Maar stelde dat de vraag of Kosovo volkenrechterlijk erkend moet worden een ''belangrijke beslissing'' is, die niet overhaast moet worden genomen.

''Voor we een besluit nemen, zullen we eerst zorgvuldig de nieuwe grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring bestuderen. Ik kan en wil niet op de uitkomst vooruitlopen.''

Hij hoopt dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, die maandag bijeenkomen, een gezamenlijk standpunt in kunnen nemen. Of dat zal lukken is de vraag. Nederland zal als lidstaat echter ook zelf een afweging maken. Voor het besluit van Nederland moet eerst de ministerraad bijeengeroepen worden.

''Kosovo is geen ver-van-mijn-bedshow'', zei de minister. ''De Balkan grenst aan de Europese Unie.'' Volgens hem is stabiliteit in de regio ook belangrijk voor Nederland. ''We willen niet dat de taferelen van geweld en vluchtelingen uit de jaren negentig zich herhalen.''

Ondertussen heeft de Europese Unie het initiatief genomen om de stabiliteit in de regio te bevorderen. Zaterdag gaf Brussel het startsein voor een EU-missie (EULEX) om het bestuur in Kosovo ondersteunen. Rond de 2000 politiemensen, justitie- en douanepersoneel zal de komende tijd naar Kosovo vertrekken.

In Kosovo zijn al 16.000 NAVO-militairen gelegerd als garantie voor de veiligheid. De NAVO is voorbereid op alle mogelijke eventualiteiten, en zal indien nodig bescherming bieden aan de bevolking en vooral aan de minderheden in Kosovo. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden