Verhagen en zijn 'superministerie'

Met een champagne-toast draagt voormalig minister Gerda Verburg (L) het ministerie van Landbouw over aan de nieuwe minister Maxime Verhagen (R). Verhagen wordt minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Foto ANPBeeld anp

DEN HAAG - ''De 'An As'? Die ken ik, hoor,'' grijnst Melanie Schultz van Haegen. ''Die blijft bij mij.'' De nieuwe minister van Infrastructuur en Milieu heeft haar portefeuille verdedigd. Ze is op de hoogte van een inmiddels klassiek verhaal.

Bij de verdeling van de posten in het kabinet-Balkenende IV op het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat zou Camiel Eurlings aan zijn staatssecretaris Tineke Huizinga hebben voorgesteld de 'An As' erbij te doen. Huizinga, die dacht dat de CDA'er een ondergeschikt dossier claimde, stemde in. Pas naderhand drong tot haar door dat ze de Nederlandse Spoorwegen (de NS) had weggegeven aan Eurlings met zijn sappige Limburgse tongval.

Hoewel aan het waarheidsgehalte van het verhaal wordt getwijfeld, geeft het een inkijkje in de moeite die sommige bewindslieden doen om over zo veel mogelijk onderwerpen zeggenschap te krijgen. Nog voor ministers zijn beëdigd, wordt er al 'gewheeld en gedeald' over de telefoon.

Nog voor Ronald Plasterk in 2007 op het bordes stond, probeerde minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken de nog onervaren PvdA-minister zijn innovatieportefeuille af te troggelen. Plasterk hield de boot af.

In het kabinet-Rutte is het niet anders gegaan. Maar liefst vier ministeries verdwijnen en twee nieuwe komen ervoor in de plaats. Daarnaast gaan er nog flink wat dossiers van het ene naar het andere departement.

Te midden van al deze herindelingen en verschuivingsoperaties heeft CDA'er en vicepremier Maxime Verhagen zich de grootste veelvraat getoond.

Wat Van der Hoeven niet voor elkaar kreeg, is de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wel gelukt: hij coördineert het innovatiebeleid.

En daar blijft het niet bij, een instituut als TNO komt ook onder hem, net als de emissie-autoriteit van het voormalige Vrom en het Financiëndossier dat de administratieve lasten en regeldruk moet verminderen.

En dan te bedenken dat Verhagen als vicepremier toch al de scepter mag zwaaien over twee nog te fuseren departementen: Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de wandelgangen wordt al gesproken van een 'superministerie'.

Een andere ervaren CDA'er heeft zijn zaakjes eveneens goed voor elkaar. Aanvankelijk zag het er naar uit dat met het overgaan van de politie naar het ministerie van Veiligheid en Justitie het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgekleed achter zou blijven. Maar 'good old' Piet Hein Donner heeft het departement flink weten op te tuigen. De onderdelen Volkshuisvesting en Integratie komen zijn kant op.

Bovendien ressorteert minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel onder het moederdepartement en niet onder Veiligheid en Justitie, zoals voorheen.

Zijn er dan ook verliezers? Schultz Van Haegen mag blij zijn met de spoorwegen, grote delen van Vrom zijn verdwenen.

En minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) ziet de kinderopvang overgaan naar Sociale Zaken van minister Henk Kamp. Al kan het best zijn dat ze dit hoofdpijndossier, met zijn voortdurende budgetoverschrijdingen, toch liever kwijt dan rijk is.
(LAURENS KOK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden