Verhagen en Donner moeten uitleg geven over spionage Wilders

De Tweede Kamer wil opheldering over het bericht dat Maxime Verhagen als minister van Buitenlandse Zaken de inlichtingendienst AIVD op PVV-leider Geert Wilders wilde zetten om meer over zijn anti-Koranfilm Fitna te weten te komen. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), die over de AIVD gaat, en Verhagen (nu minister van Economische Zaken) moeten daarover voor donderdag tekst en uitleg geven.

ANP/Redactie
Geert Wilders. Beeld ANP
Geert Wilders.Beeld ANP

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt kreeg vandaag brede steun om de brief te vragen. D66-leider Alexander Pechtold, die net als Recourt van een ernstige zaak sprak als het waar is, wil behalve een feitenrelaas ook te horen krijgen hoe de AIVD omgaat met mogelijke verzoeken om politieke ambtsdragers te schaduwen.

Omroep Human meldde gisteravond dat Verhagen destijds via de AIVD of bewakers van Wilders wilde achterhalen wanneer Fitna zou uitkomen en wat daarin te zien was. Human baseerde zich in de reconstructie op twee bewindslieden uit het toenmalige kabinet die anoniem willen blijven. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst bevestigde, zonder namen te noemen, dat de suggestie is gedaan om de AIVD of de bewakers in te schakelen. Maar Ter Horst, die over de AIVD ging, voelde daar niets voor.

De Kamer overlegt donderdag met Donner over de AIVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden