Vergunning voor jacht op herten terecht afgegeven

De provincie Noord-Holland heeft terecht een natuurvergunning verleend voor het afschieten van duizenden damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Door Patrick Meershoek
Volgens de provincie is er plek voor 800 herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen terwijl er nu 4000 rondlopen. Beeld anp
Volgens de provincie is er plek voor 800 herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen terwijl er nu 4000 rondlopen.Beeld anp

Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vastgesteld in een beroep dat was ingediend tegen de afgifte van de vergunning door Stichting De Faunabescherming en Stichting Herstel Inheems Duin.

De twee partijen hebben elk een ander bezwaar. De Faunabescherming is tegen het schieten van damherten in de natuurgebieden, Herstel Inheems Duin wil juist dat meer herten worden geschoten omdat zij de flora in het duingebied opeten en vertrappen.

Meer dan 4000
De afdeling bestuursrechtspraak heeft nu bepaald dat de afgifte van de natuurvergunning gegrond is. De bestuursrechters buigen zich later dit jaar ook nog over de ontheffing die door het provinciebestuur is verleend op grond van de Flora- en faunawet.

De populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is in de loop der jaren uitgegroeid tot meer dan 4000 dieren. De provincie en de gemeente vinden dat er ruimte is in het natuurgebied voor ongeveer 800 herten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden