Vergunning Gay Pride wordt niet ingetrokken

De rechter ziet geen aanleiding om de evenementenvergunning voor de Gay Pride in te trekken. Donderdagmiddag deed de rechter uitspraak in de zaak die door bewoners was aangespannen.

De bewoners willen dat de vergunning voor het evenement wordt ingetrokken.Beeld anp

Volgens de rechter heeft de gemeente door het neerzetten van extra plaskruizen en het inzetten van extra toezichthouders voldoende rekening gehouden met het woon- en leefklimaat van de bewoners.

De voorzieningenrechter stelt daarom dat de evenementenvergunning voor de Europride in alle redelijkheid is verleend. Wijkcentrum d'Oude Stadt had ook namens andere bewonersgroepen de voorzieningenrechter gevraagd de vergunning voor het evenement in te trekken, dat wordt georganiseerd door Gay Pride Amsterdam.

De bewoners vinden dat ze niet gehoord worden door de gemeente. Het wijkcentrum is 'zeer teleurgesteld' met de uitspraak, aldus voorzitter Paul Busker. "Bewoners komen op de tweede plaats, dat is duidelijk."

Geluidsbelasting
Hoewel de rechter en de burgemeester erkennen dat er flinke geluidsbelasting is, wordt daar afdoende rekening mee gehouden. De rechter ziet geen noodzaak om verdere geluidsoverlast in te perken. De evenementen hoeven ook niet meer gespreid te worden.

De historische waarde van de binnenstad voor de lhbt-gemeenschap in Amsterdam is een afdoende motivatie voor de concentratie van de evenementen in het centrum.

Advies gevraagd
Over het afkoelingsuur oordeelt de rechter dat dit overeenkomstig met het beleid is vastgesteld. De stelling van het wijkcentrum dat alle locaties een eindtijd moeten hebben van 22.00 uur heeft de burgemeester voldoende weerlegd: de feesten op het Rembrandtplein kunnen doorgang krijgen.

Over de drukte op de Zeedijk is van tevoren advies gevraagd aan de politie over de veiligheid op alle locaties. De rechter ziet geen noodzaak dat advies in twijfel te trekken.

Lees de achtergrond in deze zaak: Bewoners, gemeente en Gay Pride treffen elkaar in de rechtszaal [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden