Vergeten granen bij bakkerswinkel Bbrood

Bbrood start vrijdag 1 mei met het 'vergeten granen project'. Een half jaar lang staat elke maand een andere vergeten graan centraal in de winkels van Bbrood.

Bakkers aan het werk Beeld Manon Klaver
Bakkers aan het werkBeeld Manon Klaver

Bbrood is een winkel met acht vestigingen in Amsterdam waar ambachtelijk desembrood wordt verkocht. De vergeten granen die aan bod komen zijn khorasan, boekweit, emmer, teff, quinoa en rogge. Volgens Manon Klaver van Bbrood zijn ook de laatsgenoemden, hoewel redelijk bekend, toch bijzonder: 'Quinoa als graan kent men wel, maar brood met quinoa wordt bijna niet gemaakt. Het roggebrood is ook bijzonder omdat het geen klef, nattig roggebrood is zoals je het kent uit de supermarkt. Dit is luchtig gebakken brood met roggegraan.'

Vitamine C
De vergeten granen smaken allemaal anders. Khorasan tarwe is een oergraan en heeft een boterachtige smaak. Boekweit is geen graan, maar een plant. Het zaad van deze plant wordt gemalen tot meel en heeft een nootachtige smaak. Rogge heeft een licht zure smaak en wordt gegeten sinds de Middeleeuwen. Emmer heeft een licht zoete smaak. Quinoa smaakt nootachtig. Teff is een Afrikaanse graansoort die langzaam verteerbare koolhydraten bevat. Het heeft een mild-zoete smaak en bevat als enige graansoort vitamine C.

Klaver heeft alle 'vergeten granen broden' al een keertje geproefd en vond ze allemaal heerlijk. 'Ik kan niet kiezen welke ik het lekkerste vond, ze zijn allemaal bijzonder en lekker luchtig.' Aan het einde van het project wordt het favoriete brood van de klanten in het assortiment opgenomen. De broden zijn ook verkrijgbaar bij Marqt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden