Vergelijkingssite helpt bij het kiezen van een makelaar

Wie een makelaar nodig heeft en niet weet te kiezen, kan voortaan de woensdag gelanceerde vergelijkingssite DatHuis.nl raadplegen. De woningzoekende typt een adres in, en de meest voor de hand liggende antwoorden op wat een huizenkoper of verkoper zou willlen weten rollen er uit.

Nina Rijniers en Ton Damen
De woningzoekende typt bij DatHuis.nl een adres in, en de meest voor de hand liggende antwoorden op wat een huizenkoper of verkoper zou willlen weten rollen er uit. Beeld ANP
De woningzoekende typt bij DatHuis.nl een adres in, en de meest voor de hand liggende antwoorden op wat een huizenkoper of verkoper zou willlen weten rollen er uit.Beeld ANP

De landelijke vergelijkingssite meldt tevens wie de meest aangewezen makelaars voor een bepaalde postcode zijn en geeft dan een beoordeling. Dit blijkt uit het gebruik van de nieuwe vergelijkingssite, dat kantoor houdt in Amsterdam-Zuid.

Mede-initiatiefnemer Joël Konijn (32): "Wat is het adres van de makelaar, hoeveel ervaring heeft die makelaar, hoe populair is de makelaar, hoe lang doet deze makelaar er gemiddeld over om een huis verkocht te krijgen? Ook kunnen kopers onmiddellijk zien of de makelaar lid is van een branchevereniging, en zo ja welke."

Betalen
Sommigen makelaars betalen de site waarop zij worden vergeleken. Die makelaars nemen in dat geval extra diensten af van DatHuis.nl, zoals het opstellen van offertes. Van betalende makelaars kunnen verkopers en kopers ook onmiddellijk zien welk tarief ze per huis of per buurt vragen.

Verder ontvangen makelaars 'leads' van DatHuis, zodat ze gelijk kunnen zien welke klanten belangstelling voor hen hebben. DatHuis presenteert zichzelf dan ook als een "onafhankelijk en transparante vergelijkingssite".

Marktconforme vraagprijs
Volgens Konijn is de vergelijkingssite opgebouwd met de bedoeling verkopers te helpen. Maar, zegt hij, omgekeerd zullen kopers ook veel aan de informatie hebben. "En op de meest fanatieke huizenmarkten, zoals Amsterdam en Utrecht, zitten verkopers vol vragen. Wat kan ik voor mijn huis krijgen? Welke kopers kan ik bereiken? Hoe snel kan ik mijn huis verkocht krijgen?"

De vergelijkingssite vermeldt dan ook de "marktconforme vraagprijs". Die berekent DatHuis op basis van de karakteristieken van de woningen, behaalde verkoopprijzen in de omgeving, en de vraagprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.

De werkelijke vraagprijs wordt bepaald door de koper en de makelaar die wordt uitgekozen. Veel makelaars in de populairste gebieden proberen iets lager dan de marktprijzen in te zetten, om optimale belangstellingvan kopers te ontlokken, waarna die tegen elkaar moeten opbieden.

Drie makelaars per adres
Op dit moment levert de site per adres in ieder geval drie makelaars. Intussen werkt het bedrijf aan stedenpagina's, waardoor belangstellenden in één blik per stad of per buurt het aanbod kunnen zien. Verder probeert DatHuis alle makelaars in kaart te brengen, ook als zij niet actief meedoen, zodat toch een min of meer volledig beeld van de markt ontstaat. Vooralsnog worden makelaars die niet getoond willen worden op aanvraag wel verwijderd. Maar die situatie heeft zich nog niet voorgedaan.

Konijn, afgestudeerd in bedrijfskunde en voorheen werkzaam bij ING en SNS Bank, en zijn compagnon Philipp Beau (29), een Duitser met een achtergrond in IT en kunstmatige intelligentie, zijn beiden programmeur.

Mede-oprichter Joel Konijn Beeld DatHuis.nl
Mede-oprichter Joel KonijnBeeld DatHuis.nl

Reacties makelaars
Makelaars reageren vooralsnog terughoudend op de nieuwe Amsterdamse vergelijkingssite. Chris van Dam van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA):

"Dit soort sites zijn vaak gebaseerd op data van Google of het kadaster. Dat geeft een scheef beeld, want als makelaar moet je er ook rekening mee houden of een woning naast het spoor ligt; wat voor uitzicht er is. Ik moet er niet aan denken dat mensen hun vraagprijs alleen baseren op wat er op die site wordt aangegeven."

"Verder is de snelheid waarmee een makelaar eerder woningen heeft verkocht beoordeeld, maar dat zegt niet alles. De kwaliteit wordt ook bepaald door de zorgvuldigheid. Zeker in Amsterdam gaat de huizenmarkt snel. Als een traject een paar dagen langer duurt dan bij een concullega gebeurt, kan dat juist positief zijn."

'Zoveelste zoekmachine'
Roeland Kimman, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) sluit zch daarbij aan. "Elke manier waarop de markt kan worden bevorderd is positief. De site ziet er in ieder geval fris en fruitig uit. Dit soort sites zijn eigenlijk een soort etalage. Maar uiteindelijk hangt het af van de individuele verkoopstrategie. Dat kan zomaar twintig procent meer opleveren."

Fred Koot van Makelaardij Koot is kritisch. "Dit is de zoveelste zoekmachine. Ik zie dat er meer dan 3800 makelaars door heel het land op staan. Maar is dat belangrijk? Het gaat er volgens mij om of die makelaar bij jou in de buurt als eerst wordt aangeboden."

"Ik zie bijvoorbeeld dat een makelaar uit de andere kant van de stad op de eerste plaats staat bij een woning om de hoek van mijn kantoor. Ik pak de sleutel erbij en loop mee naar het huis. Dat is volgens mij veel belangrijker."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden