Column

Vergelijk Trump eens met onze Nederlandse politici

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Hoe slecht is Donald Trump eigenlijk? Hij heeft tijdens zijn tripje een fraaie wapendeal kunnen afsluiten voor zijn land. Nu schijnt Obama die al te hebben voorbereid, maar Donald had het kunnen afblazen.

En ja, nu heeft hij aangekondigd zich terug te trekken uit 'Parijs', het moeizaam tot stand gekomen klimaat­akkoord. Maar hij doet precies wat een meerderheid van zijn eigen partij en zelfs een deel van de Democraten wilden. Hij houdt zich constant aan zijn verkiezingsbeloften. Hij luistert naar zijn volk dat hem democratisch heeft gekozen en stelt ze voorlopig niet teleur.

Ik geloof niet dat er in Nederland één krant is, één nieuwsrubriek, één opinieweekblad dat en die zich achter Donald Trump stelt. Integendeel. Alles wat je over hem leest, moet het beeld bevestigen dat hij niet goed bij zijn hoofd is, en niet goed weet wat hij doet, en dus bloedgevaarlijk is.

Maar heeft hij de affaire-Noord-Korea tot op heden slecht geleid?

Is het onrechtvaardig geweest dat hij de Navo-landen heeft gevraagd zich aan hun eigen afspraken te houden?

Is het heel erg dat hij de paus niet zo serieus heeft genomen?

Hij toont zich vooralsnog een waakzaam leider voor zijn land. Daar kunnen we het niet mee eens zijn, en er zijn misschien driedubbele agenda's waar hij rekening mee moet houden, maar als democraat, Amerikaan en leider stelt hij zijn eigen mensen in elk geval niet teleur.

Ik geef toe: ik heb ondertussen ook aangeleerd gekregen zijn wispelturigheid eng en gevaarlijk te vinden.

Maar vergelijk hem eens met onze Nederlandse politici.

Alles wat die tijdens de verkiezingen met grote stelligheid beweerden, moet nu worden gelogenstraft. VVD moet nu samenwerken met GroenLinks en D66. De slijmerige vloeibaarheid van de Nederlandse politiek wordt als een voordeel uitgelegd, maar je zou het ook oneerlijk kunnen noemen tegenover de stemmers.

Hebben die op de VVD gestemd om met GroenLinks samen te gaan? Onze handjeklappolitiek geeft de democratie een hypocriet mombakkes. Vooral als het CDA bijvoorbeeld in de Tweede Kamer ­tegen de Oekraïne-inlegvelletjes stemt en in de Eerste Kamer voor. Zo stemmen is bijna usance geworden.

Dat partijprogramma's steeds minder betekenen, vinden wij de kracht van ons land. Inderdaad, het voorkomt een sterk leiderschap. Misschien hebben we dat ook niet nodig.

Wie weet wordt Trump 'impeached,' maar vooralsnog is hij eerder komisch dan slecht.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden