Lezersbrief

'Vergeet alleenstaande moeders niet'

Amsterdam doet veel voor haar bewoners. Alleenstaande moeders worden echter wel eens vergeten, betoogt Eva Yoo Ri Brussaard van stichting ­Single SuperMom.

Koningin Máxima bij de lancering tijdens een bijeenkomst van Stichting Single SuperMom.Beeld Evert Elzinga

Er wonen zo'n 35.000 alleenstaande moeders in Amsterdam. Dat zijn er een hoop. Ter illustratie: als ze allemaal op dezelfde politieke partij hadden gestemd bij de gemeenteraadsverkiezingen, had die partij vijf of misschien wel zes zetels gehad.

Iedereen kent wel een paar alleenstaande moeders. Ze horen bij onze stad als de grachten, ze houden van de stad. Maar voor de moeders is dat gevoel minder wederzijds. Probeer als alleenstaande moeder maar eens een huis te krijgen in Amsterdam. Dat is bijna onmogelijk. Dat horen wij steeds vaker bij Single SuperMom. De voorbeelden lijken sterk op elkaar.

Stel: je bent een moeder en je relatie eindigt, waarmee jouw leven als alleenstaande begint. Vaak gaat het dan zo: je ex heeft het huis op zijn naam, jij hebt de kinderen. Je kunt ergens in onderhuur, hoewel je weet dat dat niet volgens de regels is. Je wordt ontdekt door de woningbouwvereniging. Je krijgt een paar maanden om een nieuwe woning te vinden. Je probeert het in de vrije sector, maar je verdient te weinig - omdat je ook voor je kinderen moet zorgen, werk je parttime.

Een koopwoning is een droom en blijft een droom. Voor 'urgentie' - een plekje hoog op de lijst - kom je nog lang niet in aanmerking. Als je tijdelijk onderdak vindt buiten de gemeente verspeel je je plaats op de lijst van jouw Amsterdam. Ook bij vrienden logeren mag niet. De enige kans is om op straat te komen en een 'crisisgeval' te worden. Dan kun je naar de opvang.

Ook met een andere ­alleenstaande moeder een woning huren is geen oplossing. Hoewel het ideaal is - altijd een oppas in de buurt - word je gekort op je huurtoeslag en - indien van toepassing - je uitkering, want samenwonen, dat doen toch ­alleen partners?

Amsterdam doet hard haar best voor haar Amsterdammers en heeft oog voor specifieke doelgroepen. Maar de alleenstaande moeders vallen steevast nét buiten de boot en spartelen in de Amsterdamse grachten.

Gemeente, denk aan ons bij sociale huur, laat ons samenwonen, heroverweeg wanneer er sprake van 'urgentie' is, houd ons op de lijst als we buiten de gemeente tijdelijk een huis vinden. We denken graag mee. We zijn met veel moeders en nog veel meer kinderen. We vallen het liefst binnen de boot, binnen de regels, en binnen Amsterdam.

Eva Yoo Ri Brussaard, stichting ­Single SuperMom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden