'Vergassen ganzen is meest diervriendelijke alternatief'

Noord-Holland en Schiphol willen ondanks een verbod alsnog duizenden ganzen vergassen. Dierenbeschermers zijn woest.

Ganzen zijn in de ogen van Schiphol een plaag waardoor mensenlevens op het spel staan. Beeld anp
Ganzen zijn in de ogen van Schiphol een plaag waardoor mensenlevens op het spel staan.Beeld anp

Het vergassen van de ganzen is volgens de provincie Noord-Holland en Schiphol de enige effectieve manier om de luchthaven te verlossen van de overlast die de vogels veroorzaken. Maandag stonden ze opnieuw bij de rechter.

Talloze keren nemen piloten ganzen met het blote oog waar. Ieder jaar zijn er wel een paar 'near misses'. Soms moet een vliegtuig een noodlanding maken, omdat de vogels te veel schade hebben aangericht aan het toestel. Ganzen zijn in de ogen van Schiphol een plaag waardoor mensenlevens op het spel staan. Dus moet de populatie drastisch omlaag.

Jagen
Jagers hebben toestemming om zoveel ganzen te schieten als ze willen, maar dat zet volgens Schiphol geen zoden aan de dijk. Er moeten duizenden ganzen verdwijnen om het luchtverkeer veilig te houden. Dat lukt niet met jagen alleen.

Het 'meest diervriendelijke' alternatief is volgens de luchthaven vergassen. Grote groepen ganzen worden dan naar een container gedreven en daar gedood met CO2. Half mei tot begin juli is daar een uitstekende periode voor, omdat de ganzen dan in de rui zijn en nauwelijks kunnen vliegen.

Rechtszaak
De meningen over die methode verschillen sterk. De dierenbeschermers van Animal Rights en Faunabescherming zijn er helemaal niet over te spreken en stapten naar de rechter om te voorkomen dat Noord-Holland en Schiphol hun gang kunnen gaan.

Vooral de manier waarop de vogels naar de container worden gedreven, is omstreden. Dat zorgt voor veel stress en sommige dieren worden in de hectiek vertrapt, zeggen de dierenbeschermers.

Ook het vergassen zelf is een doodsstrijd die 120 seconden duurt. Veel te lang, vinden ze. Er zijn diervriendelijke alternatieven, zoals het verjagen met lasers of onaantrekkelijke gewassen kweken op de velden rondom Schiphol.

Volgens provincie en Schiphol blijkt uit allerlei onderzoeken dat vergassen juist de meest diervriendelijk methode is om ganzenpopulaties te beheersen. Uit een evaluatie van de afgelopen jaren blijkt het ook nog eens uiterst effectief. Sinds 2012 hadden ze namelijk wél toestemming om de ganzen te vergassen. De populatie in een straal van 10 kilometer is sindsdien weer op het niveau van 2011, zo'n 9700.

Wet aangepast
Dit jaar mag de methode niet gebruikt worden, omdat de manier van vangen niet expliciet is gekoppeld aan het vergassen, iets dat wel had gemoeten, oordeelden rechters eerder. Vanaf 1 januari 2017 is de wet aangepast en mag het weer wel.

Vooral dat laatste steekt directeur Arie den Hertog van het bedrijf Duke Faunabeheer dat de dieren vergast. De dierenbeschermers hebben in zijn ogen een maas in de wet gevonden die grote gevolgen kan hebben. "Als we nu niets doen, is al het werk van de afgelopen jaren bijna voor niets geweest."

En zo denken ook Schiphol en de provincie Noord-Holland erover. De rechter doet woensdag uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden