Vergadering voedt hoop op Elfstedentocht

Komt de Tocht der tochten er wel, of komt de Tocht der tochten er toch niet? Het is de vraag die jaarlijks duizenden schaatsliefhebbers bezighoudt als in Nederland de vorst flink doorzet. Maar de hoop blijkt vaak tevergeefs; sinds 1909 werd de Elfstedentocht slechts 15 keer geschaatst. En de laatste keer dat het 'It giet oan' klonk, is al 15 jaar geleden.

ANP/Redactie
Beeld van de Elfstedentocht van 1985. ©ANP Beeld
Beeld van de Elfstedentocht van 1985. ©ANP

Ook dit jaar gloort er weer hoop voor schaatsminnend Nederland. De temperaturen zijn ver onder het vriespunt gedoken en de 22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden komen zondag bijeen om te verkennen hoe het met het ijs staat. De conclusies die zij daaraan verbinden, worden maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

De laatste keer dat de rayonhoofden in dit kader bijeenkwamen, was in 1997. Toen ging de Elfstedentocht voor de laatste keer door. Henk Angenent won die editie. De barre tocht van 200 kilometer begint en eindigt traditiegetrouw in Leeuwarden. Die voert over meren, sloten, tussen weilanden en onder bruggen door via de plaatsen Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

Het officiële deelnemersaantal van de Elfstedentocht is vastgelegd op 16.000, maar de vereniging kan daarvan afwijken. Iedereen die de tocht binnen de gestelde tijd voltooid, ontvangt het felbegeerde kruisje. Dat is ontworpen in 1909 en bestaat uit een medaille in de vorm van een Maltezer kruis met in het midden een cirkelvorm. Deze cirkel bevat het wapen van Friesland en heeft de opschrift 'De Friesche Elf Steden'.

Honderdduizenden fans moedigen de schaatsers aan. Een bekende plek is onder meer het houten bruggetje bij Bartlehiem. De gekte rond de schaatstocht blijft niet beperkt tot alleen de Nederlandse grenzen. Ook buitenlandse media stortten zich in 1997 op het evenement. Of zij zich in februari 2012 ook kunnen melden, blijft nog de vraag. Daarvoor zullen ze eerst de vergadering van de rayonhoofden moeten afwachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden