Verenigde Staten zweren zich te verdedigen tegen aanval Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben vandaag gezworen zichzelf en hun bondgenoten te verdedigen tegen een eventuele nucleaire aanval van Noord-Korea. Eerder donderdag dreigde Pyongyang met een preventieve nucleaire aanval op de VS.

Noord-Korea dreigde vandaag met een preventieve nucleaire aanval tegen de Verenigde Staten.Beeld AFP

De hoogste Amerikaanse gezant voor Noord-Korea, Glyn Davies, riep Pyongyang op geen misrekeningen te maken. Hij verwees naar de dreigementen van de 'afgelopen uren en dagen' en zei dat de VS samenwerken met Zuid-Korea om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor elke dreiging die ontstaat. Davies legde een verklaring voor de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, kort nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Noord-Korea nieuwe sancties had opgelegd.

Robert Menedez, lid van de Senaatscommissie, noemde de dreigementen van Noord-Korea absurd en zei dat een nucleaire aanval op de VS feitelijk zelfmoord betekent.

Sancties

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag nieuwe sancties getroffen tegen Noord-Korea. Pyongyang wordt gestraft voor zijn raket- en kernproeven in december en februari en zijn herhaalde schendingen van resoluties van de raad.

Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden in met de sancties, die door de Verenigde Staten in samenspraak met China, de belangrijkste bondgenoot van het regime in Pyongyang, zijn opgesteld.

De nieuwe strafmaatregelen moeten het voor Noord-Korea aanzienlijk moeilijker maken om aan geld en materiaal voor zijn raket- en atoomprogramma's te komen. Ook wordt het voor het regime nog moeilijker gemaakt om luxegoederen voor zichzelf te importeren, zoals sportwagens en sieraden.

Isolatie
'Noord-Korea zal niets bereiken met de voortdurende bedreigingen en provocaties. Deze zullen het land en de inwoners alleen maar meer isoleren. De internationale inspaningen om vrede en stabiliteit in het noordoosten van Azië te bevorderen worden hierdoor ondermijnd,' zei de Amerikaanse VN-ambassadrice Susan Rice tegen persbureau Reuters.

VN-chef Ban Ki-moon verwelkomde de beslissing van de Veiligheidsraad. Volgens hem is de resolutie een ondubbelzinnige boodschap aan Noord-Korea dat de internationale gemeenschap niet tolereert dat het land streeft naar het bezit van kernwapens.

VN-ambassadrice Susan Rice in gesprek met de Britse VN-gezant Mark Lyall Grant vandaag in het hoofdkantoor van de VN in New York.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden