Verenigde Staten sluiten voorzichtig akkoord fiscal cliff

De Verenigde Staten zijn er maandag op het nippertje in geslaagd om een akkoord te bereiken over de aanpak van de staatsfinanciën. Dat heeft een ingewijde van de Democraten laten weten. President Barack Obama hield de hoop op een compromis levend, hoewel het er lang naar uitzag dat de deadline van 1 januari niet gehaald zou worden.

President Obama praat de pers bij over de besprekingen met betrekking tot de fiscal cliff. Beeld getty
President Obama praat de pers bij over de besprekingen met betrekking tot de fiscal cliff.Beeld getty

Na heftige onderhandelingen bereikten de Republikeinen en de Democraten in de Senaat overeenstemming om de hogere inkomens zwaarder te belasten. Voor gezinnen met een inkomen van meer dan 450.000 dollar stijgen de belastingen van 35 naar 39.9 procent. Overigens moet het Huis van Afgevaardigden nog stemmen over de plannen.

Het akkoord omvat verder een uitstel van twee maanden van de automatische besparingsmaatregelen die op 1 januari in werking treden. Dat heeft de Republikeinse senator John McCain maandag gezegd. Om dat mogelijk te maken zijn wel extra miljardenbezuinigingen nodig die het uitstel bekostigen. Het voorstel houdt ook in dat sociale voorzieningen voor werklozen met een jaar worden verlengd.

Huis van Afgevaardigden
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden liet eerder op de avond al weten in geen geval maandag nog over een voorstel te stemmen. Volgens de Republikeinen was het daarvoor te laat. 'We willen dat de leden het lezen, voordat ze erover stemmen'. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden vormen samen het Amerikaanse Congres. In beide kamers moet overeenstemming zijn.

De onderhandelingen gaan ondertussen door, meldden beide partijen. De politici van het Congres zijn opgeroepen in de buurt te blijven voor de gesprekken op Nieuwjaarsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden