Plus

Verenigd Koninkrijk volgend jaar dicht voor arbeidsmigranten

De Britse regering stelt vanaf volgend jaar strenge immigratie-eisen. Werkgevers voorzien grote problemen.

null Beeld REUTERS/Toby Melville
Beeld REUTERS/Toby Melville

De Britse hotelsector zit met zijn handen in het haar over de nieuwe immigratie-eisen die de ­regering woensdag bekend heeft gemaakt. Ook de uitbaters van koffietentjes zijn radeloos nu er vanaf 1 januari volgend jaar geen mogelijk­heden meer zijn om Poolse of Roemeense kamer­meisjes en barista’s in dienst te nemen.

Het Verenigd Koninkrijk gaat vanaf volgend jaar rigoureus op slot voor laaggeschoolde immigranten. Volgens de nieuwe immigratieplannen van de regering-Johnson komen mensen die geen Engels spreken het land niet meer in. Alleen kenniswerkers die specifieke vaardigheden meebrengen, worden nog toegelaten, als zij tenminste al een baan hebben. Wie er nu al is, kan blijven als hij op tijd aantoont dat hij al in het VK was voor het officiële vertrek uit de EU.

De nieuwe regels zijn gebaseerd op het Australische puntensysteem. Wie in het land wil werken, moet punten bijeensprokkelen. Een baan hebben levert een aantal punten op, het salaris en de gevolgde opleiding ook. Volgens de Britse regering neemt het VK met dit systeem ‘de controle terug’ over zijn grenzen. Het systeem is bedoeld om de huidige ‘verstoring’ van de arbeidsmarkt door het vrije verkeer van personen uit de EU-lidstaten tegen te gaan.

Enthousiaste brexiteers

Onder fervente brexiteers werd het nieuwe immigratiesysteem met gejuich ontvangen. ‘Eindelijk! Hier hebben we voor gestemd!’ kopte dagblad Daily Mail woensdag. In de Golfstaten waren de reacties ook enthousiast, nu de arbeidsmarkt voor mensen van buiten Europa toegankelijker wordt. ‘Vanaf 2021 kun je in het Verenigd Koninkrijk werken’, schreef het in Dubai gevestigde online magazine Gulf News.

Vanuit het Britse bedrijfsleven zijn de reacties beduidend minder enthousiast. De voedsel­industrie reageerde meteen met het bericht dat het zonder werknemers uit de EU onmogelijk zal zijn alle voedsel verpakt en al in de supermarkten te krijgen. Koffiebars lieten weten dat ze geen idee hebben hoe ze zonder hun EU- medewerkers open moeten blijven, aangezien slechts een op de vijftig baristasollicitanten van Britse afkomst is. De hotelwereld wees erop dat Oost-Europese immigranten de kamers schoonmaken en de ingangen bewaken.

Ook oppositiepartij Labour is behoorlijk kritisch. Die partij vermoedt dat ook een flink aantal zorgmedewerkers uit de EU geen visum meer zal krijgen. Er is in het nieuwe systeem waarin een minimumjaarinkomen van 25.000 pond geldt, weliswaar een uitzondering gemaakt voor beroepen waaraan flinke tekorten zijn, zoals verpleegkundigen, daarmee zijn nog niet alle vacatures in de zorg gedekt. Het complete Britse zorgsysteem leunt zwaar op arbeidskrachten uit andere Europese landen.

Ook zzp’ers geweerd

Volgens de regering is dit nu eenmaal de manier waarop het VK zich moet losmaken van de EU. Het zal zich zowel van het continent als van goedkope Poolse arbeid moeten bevrijden.

Net zo min als voor goedkope loonwerkers zal er vanaf volgend jaar ruimte zijn voor buitenlandse zelfstandigen. Dat betekent dat Poolse loodgieters en Roemeense bouwvakkers zich niet langer als zzp’er in het Verenigd Koninkrijk kunnen vestigen. Zelfs het aantal buitenlandse artiesten en sporters moet worden beperkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden