Update

'Verdwenen vliegtuig vloog waarschijnlijk niet boven de Malediven'

De berichten dat het verdwenen toestel van Malaysia Airlines, waar 239 mensen aan boord zaten, boven de Malediven heeft gevlogen kloppen niet. Dat heeft de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein op een persconferentie bekend gemaakt.

Redactie
Filipijnse studenten rondom een schildering van de verdwenen Boeing 777. Beeld epa
Filipijnse studenten rondom een schildering van de verdwenen Boeing 777.Beeld epa

Verschillende bewoners van Kudahuvadhoo, een van de meer afgelegen koraaleilanden van de Malediven, maakten melding dat ze op de morgen dat de Boeing 777 verdween (8 maart) een vliegtuig laag boven hen hadden zien vliegen. De politie heeft dit onderzocht en de beweringen als 'onwaar' aangemerkt, deelde minister Hussein vandaag mede.

Een bron die dichtbij het onderzoek staat, meldde eerder vandaag al dat onderzoekers er vanuit gaan dat het vliegtuig in de zuidelijke Indische Oceaan is gevlogen.

'De werkhypothese is dat het toestel zuidwaarts ging en dat het zich toen verder verplaatste richting het zuidelijke einde van die hoek', zei de bron, verwijzend naar het zoekgebied dat zich uitstrekt van het westen van Indonesië naar de Indische Oceaan ten westen van Australië.

Met opzet van route afgeweken
De Boeing was onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking. Het lijkt waarschijnlijk dat het toestel met opzet van zijn route is afgeweken. De eerste koerswijziging is namelijk niet met de hand uitgevoerd, maar door een computersysteem dat hoogstwaarschijnlijk zo was geprogrammeerd door iemand in de cockpit. Dat schrijft de krant The New York Times op basis van Amerikaanse bronnen met kennis van het onderzoek.

Het is niet duidelijk of de koerswijziging is ingevoerd voordat de Boeing vertrok of tijdens de vlucht.

de Maleisische minister van defensie Hishammuddin Hussein Beeld epa
de Maleisische minister van defensie Hishammuddin HusseinBeeld epa

Gegevens simulator piloot vlucht 370 gewist
Wat wel bekend is, is dat van de vluchtsimulator die een van de piloten van het vermiste vliegtuig thuis gebruikte de bestanden onlangs zijn gewist, maakte de Maleisische minister van defensie Hishammuddin Hussein vandaag bekend. Onderzoekers proberen de bestanden terug te vinden.

Hishammuddin wilde de piloot nog nergens van beschuldigen en zei dat hij onschuldig is tot het tegendeel bewezen wordt.
Maleisië zegt van alle buitenlandse passagiers aan boord van het toestel antecedentenonderzoeken te hebben ontvangen, behalve van degenen die afkomstig waren uit Oekraïne en Rusland. Uit die landen waren drie passagiers afkomstig. Uit geen van de onderzoeken is iets verdacht naar voren gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden