Verdriet bij Iraanse boot over mislukte Canal Parade

Het had een primeur moeten worden: voor het eerst zou een Iraanse boot met de Canal Parade meevaren. Maar vlak voor het feest zou beginnen, bestempelde de schipper de boot als onveilig.

Bien Borren
Een diepbedroefde deelnemer van de Iraanse boot Beeld Afsanne Ghafarian Rabe'I
Een diepbedroefde deelnemer van de Iraanse bootBeeld Afsanne Ghafarian Rabe'I

"We hebben de schipper gesmeekt door te varen, maar net voor aanvang van de botenparade liet hij ons letterlijk in de steek," zegt Nilo Tehrani (38), bestuurder bij Joopea, een stichting die zich inzet voor mensenrechten in Iran en initiator van de boot.

De Iraanse boot zou voor het eerst meevaren, maar het plan viel op het laatste moment in het water. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de botenparade dat een deelnemer op het laatste moment uitvalt.

Onverantwoord
Tehrani doet zondagavond verslag van de dag waar ze zich sinds februari op verheugde. "Meer dan een halfjaar zijn we bezig geweest met de voorbereidingen. We stapten zaterdag op de Houtmankade op, om vervolgens naar de start van de botenparade te varen. Maar vlak voor het grote feest zou beginnen, sommeerde de schipper dat er vijf mensen van boord moesten. Volgens hem was het onverantwoord verder te varen."

Volgens Tehrani moesten er vervolgens steeds meer mensen aan wal gezet worden. Dat ging zo door totdat er nog maar tien mensen aan boord waren, terwijl de Iraniërs was verteld dat de boot een capaciteit had van negentig mensen. "En toen is de schipper weggelopen," zegt Tehrani.

Op foto's op Facebook is te zien hoe de opvarenden van de Iraanse boot dikke tranen laten. "Het was zo'n pijnlijk moment. We konden geen kant op."

Een andere boot heeft de Iraanse boot uiteindelijk teruggesleept naar de Houtmankade. "Daar hebben we hem achtergelaten. Volgens de politie waren wij niet verantwoordelijk voor het schip. Ik neem aan dat de eigenaar de boot heeft opgehaald."

Veiligheid
Tehrani wil niet speculeren waarom de schipper is weggelopen. "Ik begrijp niet waarom hij ons niet verder heeft laten varen. Het argument van de schipper dat het niet veilig zou zijn, kan ik niet beamen. Veiligheid is het allerbelangrijkst, maar ik heb me totaal niet onveilig gevoeld," zegt Tehrani.

Joey Muijlwijk (32), eigenaar van de boot, was zaterdag niet aanwezig. Hij weet niet wat er is gebeurd en zegt onderzoek te doen naar waar het mis is gegaan. "Ik heb verder geen commentaar."

Over hoeveel mensen er op zijn boot mogen, wil Muijlwijk eveneens niets zeggen.

Poedelprijs
Tehrani wil gerechtigheid. "We overwegen juridische stappen. Waar we op hopen? Een antwoord op onze vragen en een poging de harten die zaterdag zijn gebroken, weer te lijmen."

Pride Amsterdam riep zondag tijdens het eindfeest op de Dam de Iraniërs op het podium. "Zo jammer want ze hadden een belangrijk statement," zegt een woordvoerder. In Iran riskeren homo's marteling en de doodstraf. "Maar het is aan de schipper om te oordelen of het verantwoord is om verder te varen."

Op het podium kregen de Iraniërs te horen dat ze volgend jaar sowieso mogen meevaren. "Dat gebaar stemt hoopvol," zegt Tehrani. "We hebben veel moeten huilen, maar dat Pride Amsterdam ons een hart onder de riem steekt, maakt veel goed."

Lees ook: Dit was Pride Amsterdam 2017

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden