'Verdrag voor strenge begrotingsregels EU is er in maart'

Het nieuwe verdrag over strengere begrotingsregels dat 26 Europese landen vrijdag overeenkwamen, is er in maart. Dat zei EU-president Herman Van Rompuy vandaag tijdens een toespraak voor het Europees Parlement.

ANP/Redactie
EU-president Herman van Rompuy. Beeld afp
EU-president Herman van Rompuy.Beeld afp

'In maart op zijn laatst, zal het begrotingspact ondertekend worden', aldus Van Rompuy. Volgens de EU-president zal dan ook het onderzoek naar de capaciteit van het permanente noodfonds ESM, nu 500 miljard euro, afgerond zijn.

'Landen niet op één lijn'

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, zei vandaag dat het onmogelijk bleek alle 27 EU-landen op een lijn te krijgen. De eisen van de Britten voor een uitzonderingspositie van de Londense financiële markt zou een forse bedreiging zijn voor de Europese interne markt, aldus Barroso. Hij waarschuwde dat het te sluiten begrotingspact niet voldoende is om de crisis te slechten, daarvoor moet er ook gewerkt worden aan groei en werkgelegenheid.

Scherper toezicht
Het nieuwe verdrag komt er om de begroting van landen scherper in de gaten te houden, bedoeld om een herhaling van de schuldencrisis in de Europese Unie te voorkomen. Alleen Groot-Brittannië heeft aangegeven het nieuwe verdrag niet te ondertekenen.

Teleurstelling
De meeste Europarlementariërs reageerden vandaag teleurgesteld op het vorige week gesloten akkoord. Velen denken dat de uitkomst van de top niet de oplossing is van de crisis. Ook de rol van de Britten kwam uitvoerig aan bod.

'Titanic of reddingsboot'
Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het Europees Parlement, gelooft dat de Britse premier David Cameron zich snel zal realiseren dat hij de 'grootste blunder van zijn leven' heeft gemaakt omdat hij in ruil voor zijn veto geen wisselgeld voor Groot-Brittannië heeft binnengehaald. En zo eindigde hij zijn speech: 'Als je uitgenodigd bent aan tafel, dan ben je of een gast of je bent een deel van het menu.'

De Britse, eurosceptische, Europarlementariër Nigel Farage verdedigde het 'bescheiden' standpunt van Groot-Brittannië. 'Jullie zitten op de Titanic, maar wij zitten op een reddingsboot.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden