Verdonk vertrekt met ruzie

DEN HAAG - Het laatste optreden van minister Rita Verdonk van Integratie in het parlement ging gisteren gepaard met hoogoplopende conflicten.Ahmed Aboutaleb, beoogd staatssecretaris Sociale Zaken, was vastbesloten het rumoer rond zijn beëdiging niet op te poken.

Gisterochtend diende de PVV een motie in waarin werd voorgesteld om Aboutaleb en zijn collega Nebahat Albayrak niet te benoemen omdat ze een dubbele nationaliteit hebben. Dat zou tot een belangenconflict kunnen leiden, aldus PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Ook Kamerleden zouden geen dubbele nationaliteit mogen hebben.

Nadat de rest van de Kamer zich tegen hem had gekeerd, greep Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in. Ze bracht Fritsma ertoe de motie te wijzigen, omdat die in strijd is met de wet. Anders had Verbeet de motie buiten de orde verklaard omdat die in strijd is met de wet en de eed die Kamerleden afleggen.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders beschuldigde Verbeet ervan partijpolitiek te bedrijven. Ze is net als Aboutaleb en Albayrak PvdA'er. Verbeet verwierp die beschuldiging, volgens haar trok Fritsma de loyaliteit van Kamerleden met twee paspoorten in twijfel en kon ze dat niet accepteren.

Verdonk vond er eigenlijk wel wat in zitten als bewindslieden en Kamerleden afstand doen van hun tweede nationaliteit, als dat mogelijk is. Daarmee zouden ze hun 'trots op Nederland' kunnen tonen. Vooral PvdA en GroenLinks reageerden verontwaardigd.

Een volgende rel rond Verdonk ontstond over haar wetsvoorstel dubbele nationaliteit te beperken. Door aanpassingen die de Kamer had doorgevoerd, zou die wet de nieuwe gevallen van dubbele nationaliteit met slechts twee procent terug brengen. Daarom steunde Verdonk haar eigen wet niet meer. Ze wilde dat de Kamer er niet over zou stemmen. Verdonk vroeg om een schorsing, maar dat stond voorzitter Verbeet niet toe. Daarop dreigde Verdonk de wet in te trekken. ''Dat doet u niet, dat doet de koningin,'' reageerde Verbeet. Toch kreeg Verdonk uiteindelijk haar zin. De wet wordt aan het volgende kabinet overgelaten.

Aboutaleb vindt zijn dubbele nationaliteit geen enkele belemmering voor zijn functioneren als staatssecretaris. ''Elke twijfel over mijn loyaliteit vind ik onbegrijpelijk.'' Hij toonde zijn rode Nederlandse paspoort uit z'n binnenzak. ''Ik ben al langer dan twintig jaar in twee opzichten rood,'' zei de PvdA'er. Als hij komt te overlijden, wil hij aan de 'Nederlandse bodem worden toevertrouwd' en 'één worden met Nederland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden